歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
巴打分享下心得
哩隻係咪似透明色多,如果我白底上,上唔上到
我覺得張膠痴力有限,刮花原因9成係個一蚊
巴打聽講你嗰隻嘢隻手臂係淋架喎
有冇落啲咩Multi畢地定唔知叫乜愛嚟幫軟膠打底咁
新手唔多識,冇研究過唔敢亂落野,亂噴野怕自己整爛舊軟膠

一向都用透明膠紙上刮貼
無論隻嘢有無上灰都未試過甩油
題外話
哩一兩日清除緊隻爛尾模上面d黃化左嘅水貼
用水浸+用藍蓋/綠蓋軟化+用透明膠紙不停黐
唔好話油,連d水貼都黐極都黐唔起.....
結果要再用水浸+用藍蓋/綠蓋+用指甲刮先刮得甩
巴打係用開水性油定油性油?
個底再講Detail少少可能可以幫到好多巴打
另外水貼黃咗嗰個問題
有少少痴撚線諗法
我可能會試下直接成塊件拎去紫外光管到射佢老味一兩晚睇下會點
我猜測有幾種情況出現:
1. 啲水貼會開始變返正常, 舊件冇變脆 (Ideal)
2. 啲水貼會開始變返正常, 但舊件變脆
3. 啲水貼都係咁黃, 但舊件變脆
4. 完全冇分別
不過你要拎返嚟砌就冇得咁試

呢隻應該唔係透明色,肩甲下面係黑色底色再上gp05,
上面唔記得底灰白定底灰直接上gp05,
幅圖好耐之前砌噴油能力極低連打磨都懶恥笑請細力d
刮貼,我手汗太勁
唔小心刮貼底有少少汗,就痴唔死
預計12月出
玩到2046,今日多對手
噴白色成日都出粒粒
點解
喺69絲幫手讀心之前影相放上嚟會易啲討論
有無圖? 雖然都大約估到咩料
我一向用油性
我只可以話如果用gaia/郡氏油性噴笨大d ps件
無論有無上灰我都未試過比膠紙黐甩過油
abs唔上灰我估有可能黐甩
不過笨大近年d模型已經唔再用abs
其他牌子油性&水性我就唔識唔敢答
再講水貼問題
ka版你知有太多件要重做自己無咁多位晒太陽
聽聞過UV燈+雙氧水對黃化左嘅膠同水貼有奇效
但係一黎怕對層油一樣有奇效....
二黎本身又無燈覺得為左d水貼再搞咁多嘢唔多值嫌太麻煩
結果為有用土法先軟化再用指甲刮最多一件半件有甩油時重噴
而家已經清左半邊身水貼結果好好彩完全無甩過油
完全唔記得當年點解連水貼都上晒爭最尾層coating無上之後就一直擺左係度無搞....搞到而家又要買過張新水貼+做多咁多功夫...
剩係水貼嚟講, 唔洗雙氧水都得, 我已經做好多次實驗
以前喺喱個POST都貼過好多次, 但而家真係一時間搵唔返
不過我當時做嗰啲都係張水貼未用, 仲喺底紙上面嘅狀態
未試過真係痴咗喺模型上面嘅水貼, 所以先諗到頭先啲濕鳩嘢

喱兩張係照唔知兩三日嘅前後對比, 不過喱張嘢個問題主要係啲塵漬而唔係黃

燈係喱支, 鴨寮街買
雖然我諗對你嚟講而家都唔係好用得著但叫做俾你睇下參考下
好,下次經過鴨記等我留意下
對你左下隻野有興趣d

砌minipla真係作死
又唔係平,啲膠又麻麻,唔想硬食啲預先塗裝既細位既話,啲masking真係玩死自己
仆街仲買左成堆ggg呀戰隊超獸機神
我仲要懶醒隻飛機想改少少色,好似仲衰左,
實物啲藍色淺過張相,依家搞到好似啲幾十年前dx合金咁
希望滲線消光埋會好返啲,同埋係咪上返啲白色水貼會好啲?求屌
你傻架無野做
我唔要做傳心絲了
我要做新手絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞