歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我乜嘢溶解度嘅油都會用嚟手油而且我覺得冇話邊隻一定好過邊隻
唔計有冇毒嗰啲基本問題其實隻隻油都有佢喺視覺效果上嘅長處
所以我覺得真係冇得話死邊隻邊隻
但以上實色為基本嘅話
硝基油都可以油得好Smooth好精緻但非常唔符合香港人思想所以唔多講
tamiya水性同gsi acrysion稀釋度拿捏得好, 隻色本身唔係閪色(例如白色, 檸檬黃, 紅色)可以一層過就搞掂又smooth
目前我自己模型啲關節位黑鐵色/槍鐵色之類嘅嘢都係用acrysion+X-20A/ Tamiya水性+X-20A+緩乾劑
AV水性油同佢啲Friend(例如AK, MIG AMMO)就求其是但「搽」上去都可以好Smooth好靚, 但我個人都係鍾意加一兩滴令佢稀啲嘅嘢令佢好掃啲
Retarder medium, Thinner medium, airbrush thinner
如果新手真係要揀一款我就建議用AV油, 因為快乾, 唔洗經驗
我又冇買洗筆水,搵日買左洗筆水先再噴,依用漂水浸個杯,唔知浸唔浸得甩淨低個少少

我對e巴唔住
1. 你要知道顏色有遮蓋力呢樣野,深色件手油淺色油係無可能完全遮到

2. 手油要單方向,一層一層咁油,你唔可以拎返小學油水彩個方法去油,只會越油越多筆痕

3. 油完遮唔晒可以得乾晒,反方向/ 井字咁油,總之就係單方向油 > 乾 > 轉方向油 > 乾...
筆我自己覺得平貴只係壽命問題, 同一隻毛做嘅筆只要係新筆
我覺得平貴都冇乜分別
以前我就買開Winsor & Newton, 000同0000嚟用
不過而家用開RX88賣嗰啲簡易面相筆
自己砌開一玩返figma 真係覺得d qc 係屎黎
RAP
我會補油
好彩隻杯有得拆,乾左都係個杯到,未去到要rap嘅
有無抆針,乾左會連針都痴撚埋

利申 奶過野
有呀,成枝筆拆,裝個時好撚驚整灣枝針
how much?
我直接用酒精同水洗
我用75%浸得甩部分,有部分都係洗唔走,要用牙籤刮
我用95%
浸耐d 一定會甩,我有塊版成年前手油都係咁浸三個字就摔甩哂
想請教下油開戰棋嘅師兄 你地油完隻棋點樣收藏同埋點樣拎去玩
早排收咗副board game 佢啲棋細隻過warhammer嗰啲少少 有二百幾隻
而家想油好佢 但係諗唔到油好之後點拎出去同fd玩
啲鬼佬話用滴露浸都得 聽日試
gundam marker gm18 唔岩你想要既色?都係金屬綠
好rich
咩色
冇試過
睇人啲片都係174 喺邊睇得到成色其實
F22隻灰色應該點溝好
說明書未有講
等你包膠,真係得後日買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞