Netflix《Unsolved Mysteries》(未解之謎) 有冇人睇?

353 回覆
78 Like 1 Dislike
睇左第二季四集,感想如下:

第一集悶,無咩耐人尋味既線索,水平之下。

第二集一開頭開槍已經好有懸疑感,氣氛好正,同埋有邏輯推理去嘗試解線索。不過張女死者畫像成日show出嚟好不安

第三集花左好多時間講兇殺案,逃走嗰段無咩特別,可能因為無咩線索。

第四集日本海嘯如果當做一部獨立災難紀錄片係唔錯,但無咩懸疑感,唔岩成個系列既風格。
應該係國家級機密既層面,酒店啲人都封哂口,好難查落去。
打錯咗 第4集先啱
係唔match
但我又覺得幾好睇。氣氛幾好
睇到中後變咗傳統角度同科學角度 去講神鬼
前段真係睇到喊出黎 全家死晒淨返自己一支公
呢集可以分出黎做紀念311大地震節目
越睇越心up都已經唔覺得恐佈
睇完ep 2
應該係特工做mission失敗左/暴露咗自己行蹤啦
分分鐘本身間房都唔係佢bk
政府幫佢bk咪唔洗詳盡資料
之後又話個保安一入房有怪味
應該用野整暈左條女無得反抗
個20個鐘唔見可能就係出左去做mission
之後俾人殺埋
睇戲都有得睇
第3集走犯有幾迷呀?
咁都放入黎做
第二季我暫時睇咗 3 集
總覺得冇第一季咁好睇
第一輯 真係好睇好多
第二輯 唔係太好
s2真係麻麻地
如果我係其中一個fd可能會頂唔順自殺
兩個黑人小朋友嗰集好撚慘,睇到眼濕濕
S1睇完好心寒 好多case係明明有曬證據都拉唔到人
S2睇咗3集冇乜特別
冇乜緊張氣氛
除咗第2集
睇埋第二季第五,六集。
第五集多返啲線索,可以思考吓。天主教徒自殺好唔make sense。似係家族糾紛問題。

第六集無咩線索,似係失蹤兒童紀錄片,訪問吓媽媽感受,幫手尋吓人。

整體嚟講,第二季比第一季失色,少查案既線索,無一貫既懸疑風格。
第二集酒店殺人事件應該算係第二季最好睇。
睇晒S2,今季好唔掂下

佢個網有幾百集任睇但冇中文字幕,英文屎可能每集明得三成,唯有等Netflix S3
今季好悶 冇嗰種懸疑嘅感覺
同埋短咗好多 一集得3x分鐘 上季正好多 淨係第一集都屌打
第五隻俾我感覺係失蹤女人嗰個遠房親戚
第五集 湖中女子

應該係佢細路有份做
1.未聽大女講有咩人可疑時,我已經覺得佢細路講野好奇怪,感覺唔到佢有咩傷心之意,講野提高聲線

2.佢細路講過話兇徒可能未必想攞佢命,點解佢會咁諗?

3.亦係最重要一點,相信導演都心同感受,大女講過,佢啊媽個手袋唔見2樣野,手機同埋念珠,到影片後段比家人講感受時,佢細路概然拎著條念珠話係佢家姐留比佢,叫佢保持信念,呢個時候導演比個左close up條鏈,我諗睇到呢度大家都知咩事
下 咁兇手直頭出哂黎啦
Push
家族果幾個男嘅都好有嫌疑
去到警察果到點解會咁快被佢地close file
覺得同cousin一定有關
而cousin同細路一定有份串謀
第一集會唔會只係喺街頭同人霎氣畀人錯手打死掉入垃圾桶?
第二集擺明係特務,政府實冚住,點會查到嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞