Netflix《Unsolved Mysteries》(未解之謎) 有冇人睇?

353 回覆
78 Like 1 Dislike

睇完哂6集好高汁 原來呢個season仲有volume2
好期待
睇左5集,
第一至三集唔錯,節奏唔錯,可以代入受害者親友諗成件事。
第四集一般,無咩思考位。第五集講UFO太科幻,無咩懸疑
暫時覺得第三集法國家庭最正。

另外幾鍾意影片入面既地圖表達,時序描述手法,幾清晰去帶人思考。
法國果單野好慘
個老豆勁pk
殺完人走埋佬。。
Reddit討論熱烈好多。。。
香港top3竟然無人講
睇佢講野時啲面部表情就覺得佢好唔尋常
比人質疑佢有份殺人時仲要笑笑口
好似有種擺明係我做但捉我唔到嘅感覺
開骨灰個段好心寒。。。
第一次開又會開得咁熟手
其實用人手推都應該掉唔到咁遠
個lone咁細,假定真係由高空跌落去,要好似鉛筆咁直但又好撚重嘅嘢先做到個效果

死咗成個星期無人知根本就有人講大話
條屍可能係後期俾人移入個conference room到
個lone就真係諗唔到,話唔定係由下面破壞返上去
YouTube有齊,英文好嘅巴打可以直接搵嚟睇
但由80年代開始有啲頂唔太順
最恐怖係啲兇手呼之欲出都拉唔到
諗到TIGER KING果單
第三集睇到最尾好心寒
明明寫俾朋友同學校啲信件好拙劣
但扮自殺真逃走個度又好高明
玩到班警察氹氹轉
仲有一點Reddit網友講得好啱
老婆失蹤無耐就換哂全屋啲鎖加踢埋個仔岀屋
如果老婆突然返嚟咁點算?

好有可能當時佢已經知道老婆已不在人世
想像到佢夜闌人靜既時候攬住個骨灰話u belong to me forever and ever 個變態樣
Ufo個集有d膠不過
集體綁架案
我以為最後會有d科學分析話其實可能係幻覺嚟但始終無個完美解釋等人諗係ufo定集體催眠
但依家都唔算unsolved mystery因為擺到明就係ufo
佢一時話晚晚同骨灰一齊訓,好似Teddy Bear,一時又話唔肯定個骨灰係咪响衣櫃

不過如果佢有心殺老婆,佔有慾咁強,又未必比屍骨放置响外面咁耐。
reddit有人解釋左,封信裡面其中一個戲名: The Game,裡面有一幕又係咁係酒店跳樓,仲有好多線索
完全同意,好似想send個message比觀眾
Reddit有酒店員工出黎講啦,根本就好難上天台。仲鎖左門
後門得一個。死者6嘆5巨人咁大,跳落去無可能無聲無人發現。
個洞可能殺手整出黎,放埋電話眼鏡(無爛)
製造跳樓錯覺。反正警察同有權力既人會幫手埋尾
其實一講到共濟會,又提到股票,再提到朋友唔願意接受訪問,個真相都7788
有冇 reddit link
thank you
睇到ep3
2悶d
1單野離奇程度同藍可兒有得揮,不過藍有埋cctv再鬼異d
3就個老豆唔知乜料,睇完再上網搵資料都無乜news
同感, 我都覺得2好撚悶, 個案件完全係冇咩特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞