突發!!!!!! 澳洲專為香港人打造專屬簽證移居澳洲!!!

357 回覆
1004 Like 11 Dislike
唔好傻 如果以現行制度 比你係澳洲搵到工 5年後都唔會留得低一樣要走 澳洲冇左老闆簽你留低呢支歌仔幾年
除非澳洲再進一步出新visa專for香港人 如果唔係我諗唔到有咩原因唔穩穩陣陣揀英國(講到明5+1)而走黎博揀澳洲(冇直接永居途徑)
利伸: 澳洲居民
完全唔係

3/5年係加10分(可能記錯)

係2020年技術移民下真係杯水車薪

份工有冇係skill list入面先至係終極大佬
我冇叫佢去做呀 講左做呢d亦唔會留得低
你鍾意啦

對難民講計分 本身logic有問題

澳洲本身個migrants system 就係用黎吸勞動力同外資之後踢人走

對連住都有問題同搵出路ga 香港人 都要俾TP搵香港人笨

你覺得佢仲uphold 到唔到 Australian Value 同international obligations?

我梗係冇資格講啦 本地大左膠,Raab 同 Pompeo 有就得

各位if 有心移澳洲 建議睇留本地澳洲新聞自己分析

冇必要特別over感恩 亦冇必要放下自己value
唔係點樣同技術移民條隊鬥高分困獸鬥嘅問題

係作為人道理由提出嘅簽證冇可能冇頭冇尾

唔係達唔到佢宜家個痴線分數就代個班人係冇付出過心血

人道類簽證冇後續support 就推佢落鬥獸場搶技術移民offer

咁樣對本身係排緊技術移民嘅人一樣唔公平
澳洲政府咁有心提供人道簽證俾香港人

我地要謙卑係岩

但係個tr轉pr 轉換過程有明顯邏輯上問題

一見人有質疑就叫人唔好申請真係太小家
呢點同意,我自己覺得澳洲一係唔出,一出應該會for你真係留到係到,最大機會就係限quota,可以盡人道主義同向美國交代,出個有頭無尾既visa反而會衍生更多問題
所以咪話澳洲會唔會出個特別既visa囉如果只係用番最基本既790,總理應該唔洗要國會批卦?同埋你記住,今次係美國吹雞,美國吹雞澳洲有幾多次唔跟貼,
當然呢一刻大家都係唔知最終出爐既政策係點都要,過多幾星期就知
澳洲個難民visa(866)唔係790(宜家有唔少義士係澳洲申請緊)

係難在佢接唔接受你主張自己係難民(審查期俾tr你)

而佢一批就會係pr類型(等待期間有tr用嚟俾你等審判)

所以tr轉pr個不確定性在於審批好嚴所以要長時間

而個段時間唔係俾時間你儲分增值自己

個分別應該好明顯?
認同最後一步

最後難關應該係有個審批(可能係面試/背景審查/有冇做野交稅之類?)

而唔係將你轉化做普通技術移民pathway
嘩!!!
80蚊澳紙一粒鐘
好心動
據我所知,我有上一代親戚係1990年去左澳洲,呢幾日我問佢去澳洲意見,佢唔知有無記錯或講錯,當時係俾tr先,但中間係唔需要特別讀書果d for審查,好快就俾晒所有人pr
唔L係個個都有BNO
你睇下d 10幾20歲手足
機會從來無人嫌多
聽佢吹水
肉廠一個鐘2x至3x
就算public holiday double都最多6x一日
何來8x
兩個版本差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞