突發!!!!!! 澳洲專為香港人打造專屬簽證移居澳洲!!!

357 回覆
1004 Like 11 Dislike

【澳洲正草擬避風港簽證予擁抱自由的香港人!】
澳洲正在草擬跟隨英國提供特殊簽證讓港人優先居澳,不過暫時未收到經已證實嘅簽證內容。

根據內政部人士透露:”香港人絕對是我們想要的新移民,因為他們擁抱民主,不懼強權、而且他們是智慧型的勤勞者,而且絕大部份香港人都接受過高等教育。”

同一時間澳洲總理莫里森(Morrison)更表明:我們會係適當時候宣佈最後的決定、我們有肯定的答案,沒錯我們絕對會支持香港人。

即使澳洲仍然未對邊境進行解封,目前國際航班只容許澳洲永久居民入境,但有消息人士指出,即使病毒的危機還沒解除但申請避風港的港人或許是唯一的一個例外。同一時間澳洲工黨指出,澳洲政府應該先發出臨時簽署予現時留澳的一萬七千暫居港人。

不過有移民律師朋友透露未證實嘅新簽證內容:
1. 只有香港人可以申請避風港簽證(safe-haven visas)
2. 簽證限期為五年,五年後並不會像英國一樣自動成為永久居民
3. 所有申請人必須要生活係指定的偏遠地區(悉尼、墨爾本都唔洗諗。)
4. 申請人可以係五年內工作及讀書進修
5. 申請人想轉成永久居民必須有工作擔保或者符合職務名單需求

最後感謝手足的付出,你或許會問為什麼我要離開自己的家,我唔係想做難民亦唔想移民。但坦白講你根本改變唔到獨裁專制,你唔可以否認你將會活係恐怖之中,自由?太奢侈啦。
即使你一句【我哋真係好撚鍾意香港】都係救不活已死嘅人。
唔好介意我直接坦白地問一句:用你條命都未必換得番你原本心愛嘅老婆,值得咩?或者你老婆變心跟咗第二條佬走,俾你留住佢個身都係自欺欺人。

我唔係唔理獄中嘅手足,他日受完牢獄之災可唔可以俾多更好嘅選擇佢地?
等我地做地頭蟲同開荒牛,幫佢地一把好無?無手足會做Condom,亦都唔可以俾佢地做condom!講好咗兄弟爬山唔係咩?

當然你英文差唔緊要,但係你黎得人地國,唔該都俾D貢獻,咪撚丟香港人面。係澳洲有手有腳願意搵野做,通水渠人工都高過飛機師。我咁撚蠢、英文咁撚差、都可以從低級文憑讀到碩士、從打飛機變揸飛機,同時教埋人揸飛機。

做人最緊要爭氣,有時候見到屋企D老野就覺得心淡,好坦白講,俾佢地移民都唔慣,大佬都一把年紀啦,所以我都幾肯定唔會有幾多廢老可以過到黎。所以想要移民,唔該親後生。

係,我係冷水撚,因為我想大家知道發生咗嘅野你根本改變唔到。
當然我聽日會去信澳洲政府,請佢地禁止香港警察同政府高官、仲有律政師嘅人,

我要呢班仆街一個都唔撚洗指意過到黎!!

部份消息來源:
https://www.watoday.com.au/politics/federal/australia-set-to-offer-safe-haven-visas-to-hong-kong-20200702-p558c9.html?fbclid=IwAR3ZvH29l8c0bNtt2k48QZj_i-TSiGiqp3k8BtKkyCFIadF3ZT3rHRu9XM8

https://www.youtube.com/watch?v=YEKtTTnThd8

律師及眾議院友人

[member]轉自頭大大機師fb[/member]
感謝澳州
你真名黎架? 我以前老闆同你一樣名
感謝
留返個空島畀支共
冇研究開澳洲移民,想問如果用呢個visa係澳洲做左幾年野,係咪會技術移民加好多分?
唔係
我咁出名都唔識
搞掂自己堆大陸人先好冇
澳洲咁叉多大陸人
你俾香港人去俾佢地圍咩
1年加 5分
3年上 10分
5年上 15分
8年上 20分
好過係到坐監先啊
同埋無黑警
5年後要轉其他簽證
或者可以再續如果有人請緊你係偏遠地區做野
或者讀緊書
無分行業

不過要轉PR就都係一樣要同全世界想移民去澳洲嘅人爭
偏遠地區
其實主要都係唔包mel,syd同bris
gold coast呢D都算偏遠地區
去偏遠地區開發新香港
97後手足
想去澳洲

澳洲D鬼妹好正
不過有移民律師朋友透露未證實嘅新簽證內容

收嗲啦,日撚日放流料,政府都未finalise, 身為一個區區移民律師,又唔撚係政府高層,有閪權知內幕
基本上你唔係澳洲PR 搵工有一定難度,好多僱主連TR 都唔請因為怕佢地做唔長會走。更何況係WORKING VISA. 唔係潑你冷水,澳洲移民政策轉得好快,最穩陣係你工種在佢地個skill list 入面,而咁好彩有僱主肯請你。
坦白講我當佢俾三年visa 你可以做野,但係完左又點?無人擔保你都做唔到PR.
暫時咁睇,澳洲唔同英國,英國offer 你住滿五年就做PR, 而澳洲唔擔保你可以住得耐

咁都係多個機會俾d手足啫
機會嘅野無人嫌多掛
澳洲居澳權好難申請啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞