[拉麵獨立 唯一出路] 拉麵/沾麵集中交流區(10)!!!

1001 回覆
82 Like 5 Dislike
係既,不過覺得可以keep住舊既同時都可以創新下,如果有住係福岡既日本人唔鍾意豬骨湯咪好慘
如果想去食魚沾麵應該幾點去到
係咪一開鋪就有?
尖沙咀麵処一家
其實九州唔係只係得拉麵
九州出產既海鮮係好高Level
食左香港 名過其實 加黑松露等等只係為左米芝連星星
碗麵一體性好低
上次去門司港個市埸買壽司食,極度普通質素
可唔可以直接放條拎出黎?
咁日本本身都有黑松露
上幾個post一有伸手黨唔openrice嚟問嘢就狂屌,但畀埋youtube channel又有人求片lin係咩玩法

https://www.youtube.com/watch?v=rlpsnuh--_k
先旨聲明唔使識日文,熄聲睇都學到
重點係 1.個麵過水一定要捽 2.浸水撈上嚟會易梳理好多
唔夠喉可以搵埋「麺 整え方」,座銀集團某舖都有出片教洗麵同砌麵
傳說福岡人soul food係烏冬,冇證實過,以後去福岡都捉啲人問下鍾意拉麵定烏冬先,再講就離題
最近有間係はやし田學完開舖,早幾年有一兩間做煮干,湯底種類點跟唔上關東都行前過呢度好多,唔講遠,台灣都百花齊放平心而論睇樣都好台灣style同物理距離成正比?
Alfred Chan話好食過日本果間

依間我自己就未試過啦
門司個市場又係幾失望既
烏冬或者答到你

之前係ViuTV 一個電視節目提過,福岡烏冬店數目多過拉麵舖,但因為歷史緣故所以福岡烏冬係偏軟淋身,唔啱香港人食唔出奇
唔好意思,借位一𨳒

on99 入咗間麵屋武一食咗碗垃圾,D味精我𨳒佢老味唔洗錢咁!成130蚊個湯隻味好似金寶忌廉雞湯一樣,火都嚟!
係所以我自己真係麻麻本身日本果間 不過未食過 都係睇左Alfred條片 是但搵間倔強老人都屌打佢
講起烏冬 香港好似好少主打烏冬既鋪頭
鰹烏冬
我都係掛住幡谷年代多d
果種氣氛新宿冇得比
係邊到?
咁大個海係隔離點解d海鮮可以完全唔好食既
觀塘長沙灣都有
運曬去築地
好慘130蚊食垃圾
倔強老人係咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞