[拉麵獨立 唯一出路] 拉麵/沾麵集中交流區(10)!!!

1001 回覆
82 Like 5 Dislike
啲舖抄考能力好勁,關東興咩轉頭就會喺福岡出現⋯⋯除咗拉麵
同壽司一樣,冇喺關東學過師就開舖嘅大部分都麻麻地

隔咗大半年冇食都有啲口痕
豬骨湯配超幼硬麵喺香港近乎冇得揀,凪已經係最接近九州水準
未有明顯既退步
真係唔知點解淨係得豬骨湯拉麵 其他湯真係咁難整咩?
間葫蘆sushi幾好食呀,不過少貴
有日本店幾多成水準呢? 推唔推介去食?
久留米呼び戻し湯底都叫特色嚟嘅⋯⋯雖然香港啲牛雜汁咪又係呼び戻し
飯塚間清湯好多人排,唔好同我爭,店主都認到我去過
好奇點解香港豬骨湯唔夠味,唔通因為嗰邊用明火,香港用電爐?

幡谷年代

新宿年代

香港

對上一次去日本食已經係18年10月
都唔係好記得味道爭d乜了
不過日本塊慢煮叉燒係贏香港
鍾意睇另一個去人哋舖頭玩嘅多啲
真係學到嘢
應該唔會去飯塚特登食麵啦
唔夠味應該都係睇用料同技術架者
香港塊肉好似勁細塊
肉既份量香港係最多
東京如果普通係得1塊
香港2塊
自己整拉麵咁顛
咁香港好似都可以一戰
好認真問:
出面啲posts就話L佛評拉麵有料到
點解睇佢介紹東京拉麵又唔見佢用部位形容啲叉燒肉?
明明問定google都可以做功課
有冇link?想睇
好癲 由頭到尾自己做晒
睇落仲要屌打香港D拉麵
仲有一點嘅係煲豬骨陣味好多人頂唔到
又要長時間煲 , 你間舖係商場鋪/地舖嘅話基本上肯定俾其他業主屌到暈
如果間鋪個湯係舖內煲嘅話 , 都好難可以煲到足料
要煲就係工廠之類煲好 , 再送去舗頭
所以我一直覺得豬骨湯拉麵唔多適合香港生存 , 而且豬骨湯普遍又濃又咸唔多啱香港人口味
偏偏香港人最推豬骨湯
L佛其實好小拉麵片
睇過佢東京條片講得唔錯了,真係分析碗麵唔同元素。
唔係齋講感想,好食與唔好食咁簡單。
個陣係福岡行過一條街有間拉麵店,勁臭豬骨味 附近d店唔知點算好
我唔鍾意福岡d豬骨湯,但係東京無敵家我又幾鍾意架wor
我覺得好咸
https://www.youtube.com/channel/UCWzGkre-7TJUPn9AGgRuziw
有條片教沾麵點上碟,試過真係work,香港啲舖都不如學下
我都覺得好大味
想喺屋企試又試唔到,youtube啲片教撇完泡仲要明火煲十二個鐘,日本gas唔使錢?

豬骨易入貨,冇咗一間source搵另一間都易
主打乾物先唔知點算
好少睇youtube
最後嗰句⋯⋯香港地介紹拉麵嘅instagram foodie起碼90%可以唔睇,得罪人都係咁話
其實唔單止只係博多拉麵
唔同縣/地區既拉麵其實都Keep住自己既特性
Eg八王子,家系,白河
都係個個地區所擅長嘅範疇
而唔係佢唔識整其他拉麵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞