[拉麵獨立 唯一出路] 拉麵/沾麵集中交流區(10)!!!

1001 回覆
82 Like 5 Dislike
泓一有冇邊款係好食嘅?
前排試咗個魚介豚骨有啲失望 但都想俾多次機會佢
早幾日食屯門個間,冇期待下又唔差喎
btw 有冇人知道而家 「彩」係唔係兩間都係日本老細嘅?
如果剩係中意食曲面有冇邊間推介
好似見親都係直面
好似搬去佐敦。
不過佢沒左限定鹽湯即刻唔想食
個post頭幾頁講味精
有人講咗味精係日本人點發明
之前睇過依段片講味精係幾咁泛用,
同埋味精係對人體無害(Wiki都有寫)
https://www.youtube.com/watch?v=Sm8Yx-gWlMs
https://www.youtube.com/watch?v=E-POAKKH5IM
就算冇害都好
好唔鐘意會搞到好口乾
我唔覺得賴口乾落味精到
你唔知係咪因為味精係令係口乾嘅主因
你食其他野有鹽有豉油等等嘅野都會令你口乾,因為你血water potential少咗
又或者飲酒係會令你脫水咁樣(好似係另一回事)
我個point係好多時食完野想飲水好正常
如果因為口乾而唔調味,咁煮嚟做乜
我食哂成碗拉麵飲埋成碗湯都唔會嗰種口乾bor
有無人食過丸京?
講緊我?
閣下食完味精唔會口乾半日兼眼瞓頭痛心悸的話實在幸福
請問有冇醫生介紹醫呢類症狀

利申飲豉油都冇事,就係食親落多少少味精都瀨嘢

唔太一樣既醬油拉麵
叉燒(瘦肉)似牛肉
嗰隻焦香未食已經feel到
你嘅情況似係對味精有食物過敏
不過唔食得味精都幾慘,唔食得中式小炒都算,仲應該唔可以直接食昆布
我好鍾意食日本果d昆布零食,俾著係我冇得食真係唔知點算
昆布少量OK,平時煮完高湯用嚟整佃煮昆布送粥
掉返轉睇煮昆布高湯over-extract係人飲完都口乾啦

反而冬菇水太濃太多又唔得

銅記金田,外賣自取半價44蚊有拉面食

叫左碗曲面,外賣嚟講算好好(佢有張紙仔教你叮熱啲湯底再食會好味啲)

大家仲知唔知邊啲舖而家有優惠好食兼抵屌

真係好撚中意食曲面,師兄們有冇好介紹
唉,老鰂都冇外賣拉麵可以揀

周月外賣好撚唔掂
如何吾掂法?
佢d麵一焗就會痴住哂
麵質冇鬼哂
屌爆佢老母閪啦 坐底收2蚊紙巾 7蚊茶錢依d明顯係大陸鋪頭手法 我肯撚定係19支那人開黎撚狗 黃店?邊撚到黃呀 收皮啦
今日食完厚福街麵處一家
唔太抵食
有冇邊間係啲麵好正 個湯清啲
有冇推介
加埋麵100蚊算okay
佢個加麵又咁特別
你望下對面一個沾麵賣幾錢
點樣特別???
講抵食應該係the one別天神
哈哈 別天神XD
加麵平時係替肉 即係齋麵
麵処果個可以加咗碎肉&油撈埋食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞