[拉麵獨立 唯一出路] 拉麵/沾麵集中交流區(10)!!!

1001 回覆
82 Like 5 Dislike
幸拉麵 赤豚好好食 黑豚都唔錯
講左咁耐都仲有人講,呢間野應該keep著有請pr搞,ig見親d廣告都大把留言話正
重金請打手
鬼金棒全港頂盡都係中間稍上
港島黎講偏下添

東區差唔多執哂架啦,剩得間黃店幸但我冇食過唔評
聽講係唔錯

灣仔區就多,JO,鳥華亭,黑龍,神虎,台風R
其實一蘭都係好野只係貴得滯又量少
至於嗰條拉麵街就算鳩數

西區就長浜NO1,灣仔搬左過去既真武,熊(佐敦有本店)
金色不如歸係好但又係一蘭既friend
其他我而家唔喺嗰頭做野冇點留意啦...

周月佢拉麵一般所以冇提,雖然我個人覺得ok但佢拉麵個麵質我覺得比較多人會唔鐘意
上個月去周月,本來諗住叫拉麵試試。望望隔張檯嗰碗拉麵,我都係叫返沾麵穩陣啲
前年去池袋第一次食鬼金棒好有驚喜,好少食呢隻口味既拉麵,連D芽菜同肉都好食,推介左個住日本既FRIEND 去食,佢都話正,但後黎佢去多兩三次就話開始退步。

香港呢間一直想試,但疫情之下未有機會食,睇完你地講睇黎唔洗試了
想問下九龍區/銅鑼灣 灣仔果邊有邊間推薦
想食黃店有台風R,喺鵝頸橋附近
神虎都食得過
拉麵街嗰堆就算啦
唔該曬你
上次去食隻蛋仲痴住蛋殼
我主要喺太古區搵食,有無人食過太古城大勝軒丸一?我覺得沾麵好食但比較油膩,會 Keep 住食,另外康怡嗰邊 Rakuraku 樂拉麵雖然質素一般,個櫻花蝦龍蝦湯拉麵只係綽頭,但服務搭夠都會間唔中幫襯
醫肚冇乜要求就得
有要求都係去太古坊先叫似樣...
坐忘定周月?未試過因為行得比較遠
當然係周月

坐忘唔係拉麵店
大勝軒丸一沾麵已經算係較清的選擇了
但坐忘都唔錯
我去親周月都係沾麵或油麵
拉麵真係未試過

原來鬼金棒評價咁低
我仲覺得佢隻芽菜拉麵勁爽勁好食
其實我覺得鬼金都唔差只係唔可以抱住食辣嘅心態入去
今日去鬼金棒食中辣高麻(純粹麻癮發作)

應該唔係我練到食得辣既問題....
三哥三小都辣佢好多....
長浜no1垃圾
未見過人拉麵會落梅菜
痴撚線
高菜嚟,有興趣可以google日本三大醃菜
火之鳥好似都有

辣嘅仲好食,不過香港啲辛子高菜唔夠辣,冇乜癮
想問下其實沾麵個檸檬係點用
係食前唧定係for你食食下轉下口味唧?
同埋係唧湯定唧落個麵到
博多拉麵有架
叫辛子高菜
香港而家仲有無二郎系拉麵食?
要勁多蒜勁多背脂果種
以前有混亂拉麵,雖然唔算超級好食,但都叫做止到癮
自從執咗,而家有冇得去旅行,好耐冇食過.
突然諗起又想食.
見識少
不過真係極唔好食(個人覺得)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞