[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[49]SONY XPERIA 1 Mk2 現正發售

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
okay 會提
iphone6轉會1 II
AN機新手, 有少少野想問
係play store dl 唔到野, 係咁load正在等待下載....
要reset個play store做default setting先下載到一陣
過一陣又係咁 請問應該點搞?
WiFi Hotspot 有無 5ghz?
wifi6都有
真係有咁差咩,而家拎緊1551CU招呼佢,我又唔覺人聲太後,佢已經俾黑磚3.5頭人聲前咗,當然冇貼耳果種FEEL,我同意佢BASS唔夠實。
有機會,手機套setting我個個option都試過曬,都有同樣情況出現
撳入去再按立即下載
你係咪set咗要有wifi先下載?
wifi6 可以 2.4ghz
問題係有無 5ghz
imos 3sas背貼邊度有?
人聲其實唔差太遠, 只係相比下差d
但高音同分析力個感覺差太遠
用lg聽會有種驚豔既感覺, 果下個聽感差好遠, 用xperia聽會變左平平無奇
所以我話聽一般pop song會唔覺
駁USB DAC JJ
裸跑
我無立即下戴既
裸跑戰士here
select咗透過任何網絡, 撳入個app後佢show "安裝", 按 "安裝" 就不停load "正在等待下載...."
巴打都係咁load?
yes
清cache再試過
轉會個堆係咪將舊資料搬新機?冇理由咁多bugs
Bugs

1. 感光器、耳朵距離感應時常失靈,導致通話時無法正確熄掉螢幕
2. 通話時斷斷續續 (使用VoLTE時)
3. Photo Pro有時會無法啟動鏡頭,和按不到任何按鍵(包括螢幕上的)
4. 指紋解鎖的解鎖邏輯不夠準確和人性化,經常導致誤觸解鎖,提供「指紋+按鍵」Option
5. 相比其他品牌手機(如Samsung S10、S20),SD Card的讀取和寫入未能達致最高水平
6. 每當重置「移動模糊抑制」(即係開緊嘅閂,閂緊嘅開佢),再用play電影/Youtube睇電影時,第一次睇會正常睇到1080p,但close app再開返來睇時淨返480p可以揀來睇,除非再重開多次「移動模糊抑制」
7. DSEE Ultimate、Motion Blur Reduction效果不明顯
8. 將圖示加到主畫面無效
9. 請勿騷擾Scheduler無效
10. Photo Pro睇完相用兩指縮細時會去咗普通相機app

功能

1. 在通知欄上加回NFC、自動亮度調整、聲音/震動的Shortcut Key
2. 導覽鍵加回如Xperia 1的「在主螢幕按鈕上向上滑動」(2-button navigation)選項,可以俾人customize key位置
3. Pin Passcode可以設定成「Match Pincode直接解鎖」
4. 指紋解鎖可以選擇特定的使用地方,例如在解鎖手機不使用指紋解鎖但在特定的App時可以使用指紋解鎖
5. 加回Sony Album和Xperia Keyboard
6. 如HTC、LG的手機,在通話接通時震一下
7. Desktop提供更多Customization的功能,例如鎖定主頁、移動一整頁、App drawer橫向分頁、icon可以校non圓形
8. 夜景模式俾人揀自動、手動開關
9. 通話錄音
10. 震動強度
你係咪長開vpn或者改左私人DNS
你試下off左佢就得
岩岩試左就ok翻
係唔用相機個陣
可以自訂快門制既功能
例如開app,開關電筒,轉sound profile
又要俾錢我keep v20做後備機啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞