[罪大滔天]Sony Xperia集中討論區[49]SONY XPERIA 1 Mk2 現正發售

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
相機掣
可以用ai側面感應
或者長撳app icon再撳分割畫面
或者開task menu, 長撳app page再撳分割畫面
搵到個新bug
每當重置「移動模糊抑制」(即係開緊嘅閂,閂緊嘅開佢),再用play電影/Youtube睇電影時,第一次睇會正常睇到1080p,但close app再開返來睇時淨返480p可以揀來睇,除非再重開多次「移動模糊抑制」

好弱智
最尾果個試唔到...
試到了,原來要撳task menu app個icon個位
push 有冇人試到個bug
好想買但見到咁多bug 有啲淆
其實好正常始終咁多新功能
要畀啲耐性
同埋啲bug唔係太影響日常使用嘅但點都要改一改

今日去試咗聽歌
係咁試開關dolby atoms 同dsee ultimate都冇咩感覺 唔知係咪冇更新
新機有bug正常既
通常都好快fix
dolby atoms 應該有分別
但係dsee ultimate我都覺得冇
dolby atoms對機身喇叭有大作用,耳機ok
dsee ultimate要聽128kbps先有用
1. 有原生app locker, 可揀指紋or pin去入app
2. 可以更換系統入面啲app icon
3. 入pin後唔洗撳enter就自動unlock
4. scan指紋有錯會震,依家成日掃到個制唔知,一想用就話要等30秒
大家快啲俾料我去同Sony傾 (大概聽日下晝)
暫時個List:

BUGS
1. 感光器、耳朵距離感應時常失靈,導致通話時無法正確熄掉螢幕
2. 通話時斷斷續續 (使用VoLTE時)
3. Photo Pro有時會無法啟動鏡頭,和按不到任何按鍵(包括螢幕上的)
4. 指紋解鎖的解鎖邏輯不夠準確和人性化,經常導致誤觸解鎖,提供「指紋+按鍵」Option
5. 相比其他品牌手機(如Samsung S10、S20),SD Card的讀取和寫入未能達致最高水平(我是使用Sandisk Extreme A2 256GB)
6. 每當重置「移動模糊抑制」(即係開緊嘅閂,閂緊嘅開佢),再用play電影/Youtube睇電影時,第一次睇會正常睇到1080p,但close app再開返來睇時淨返480p可以揀來睇,除非再重開多次「移動模糊抑制」
7. DSEE Ultimate、Motion Blur Reduction效果不明顯
8. 將圖示加到主畫面無效
9. 請勿騷擾Scheduler無效
10. Photo Pro睇完相用兩指縮細時會去咗普通相機app

功能想更新
1. 在通知欄上加回NFC、自動亮度調整、聲音/震動的Shortcut Key
2. 導覽鍵加回如Xperia 1的「在主螢幕按鈕上向上滑動」(2-button navigation)選項,可以俾人customize key位置
3. Pin Passcode可以設定成「Match Pincode直接解鎖」
4. 指紋解鎖可以選擇特定的使用地方,例如在解鎖手機不使用指紋解鎖但在特定的App時可以使用指紋解鎖
5. 加回Sony Album和Xperia Keyboard
6. 如HTC、LG的手機,在通話接通時震一下
7. Desktop提供更多Customization的功能,例如鎖定主頁、移動一整頁、App drawer橫向分頁、icon可以校non圓形
8. 夜景模式俾人揀自動、手動開關
9. 通話錄音
1 3 4我有提
2就算啦
我未追到post
多啲人講同一樣野等佢哋知係有人想要嘛
太多算係新功能嘅要求佢會唔理你
我宜家提個啲都係應該要有嘅細節位想佢加返
push

電量一般般,叫做有改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞