<末世紀的呼聲>

388 回覆
17 Like 1 Dislike
無 因為我好鐘意business 野
留名
22.2

這是一場註定腥風血雨的博弈。

這是一場關乎生死的博弈。

這是一場關乎榮耀的博弈。

不論結局如何,落敗一方的結局必定比死更難看。 新仇舊恨交會在一起,究竟他現在的戰鬥是為了什麼?

為了自己的名字? 為了名譽? 還是為了生存?

他不清楚。

他再次感受到一種迷茫感,前所未有的迷茫。

他覺得自己彷彿身處瑛姑所處的沼澤,被各種用奇門遁甲設計的機關弄得頭昏腦脹,不知所措,只不過,和郭靖不同的是,他的生命裡沒有一個像黃蓉的人作為他的「盲公竹」指點迷津。

雖然自己的資金雖然對比起破產那時豐厚了數倍,跟梁氏集團相比,還是小巫見大巫。 故此,數次交手也只是智取,不敢正面交鋒。

這次梁弄主動出戰 ,究竟自己準備好擊敗梁弄嗎?還是這次就是自己永不超生的一役? 可是,擊敗梁弄足夠嗎? 足夠彌補他所失去的一切嗎?

不足夠。 只有慢慢把梁弄所擁有的一切奪走,將他迫到絕路,然後狠狠的把他踩, 踩到連地底泥都不如,這才是最佳的復仇方法。

想得入神之際,Theo 的拳頭不知不覺地緊握著,忽然使勁向地下打出一拳,大喊道 「來吧!」。

真正的戰鬥正式開始!

翌日早上,Theo 決定展開董事會,希望能跟董事們於對抗梁氏集團的收購取得共識。

「哇,如果係真,咁我地好危危乎,人地財大氣粗,我地只不過係只主板仔,點同人鬥啊? 你係咁把炮嘅,不如你講下你有咩辦法?!」 謝羈的大伯叫囂道。

「好,我講唔係問題,但係我希望你地可以配合我嘅計劃,僅管個計劃有d冒險」

「快d講啦,我地時日都唔多架咋,我唔想我手頭上幾十年嘅股票化為廢紙啊!」

「首先,我地應該儘快通過呢個董事會,贊成合股。

透過合股,可以令對方覺得自己有更大勝算,繼而加碼。

之後,我地就供股,迫佢跟機。 理論上,供完股後可以令到對方知難而退。 咁當然,供股會坦薄左各位嘅股份權益,所以,我會提議之後再發行新股,配新股份俾相熟嘅基金公司,咁樣就可以確保新股份唔會落到對方手入面」
22.3

「哇,你用我地公司黎較飛? 唔係嗎,輸左咁點啊? 你賠翻我d棺材本俾我?」謝奇的三姨婆帶著濃厚的鄉音高聲喝罵道。

「阿婆,咁你有無d好d嘅辦法?各位有無更好嘅辦法?」

全場鴉雀無聲。

「既然係咁,大家就信我一次啦。 講真,我唔掂,你地都唔會有好日子過。 我好清楚如果今次我地輸左,梁弄入主之後,你地除左俾人炒之外,文迪建築百幾年嘅基業就會俾人煎皮拆骨, 歷史只會記低你地係文迪俾人肢解嘅罪人,而無人會記得你地為文迪打江山所做嘅嘢。 所以,究竟要做罪人,定係做英雄,完全係你地一念之間嘅決定」

眾人三嘴八舌地在討論著Theo剛才的一番說話。

誠然,他說得並不無道理。

可是,真的需要這樣兵行險著嗎?

在投票之時,Theo的動議也是緊緊取得超過半數的支持。

黃昏後,Theo一人獨自走到中環碼頭。

坐在欄杆上,他點起了一支黑萬,眺望遠方。

吐了一口煙後,他不禁問自己,究竟這條復仇之路是否值得?

一方面,他答應了晴要放下仇恨,好好的活下去; 另一方面,當他想起這個虛偽,惡毒,橫蠻無理的人如何從他身邊奪走他身邊的一切之時,不禁怒火中燒。

如果連報仇這小事也做不到,算什麼男子漢大丈夫?

既然你要繼續把我往死裡打,好,老子就奉陪到底,不把你打個稀巴爛誓不為人! 正當他想得入神之際,他沒有意識到背後有一股殺氣正慢慢迫近自己的背後。

忽然,兩個手臂紋有「梁山」二字的蒙面人在他身後數十步徐徐拿出開山刀,然後加速走到Theo背後,失去了理智的,像殺得興起一樣往他的脊骨,背和手臂劈去,當Theo從痛苦中回過神轉身時,兩人便往他的心臟刺去。

兩人逃去時,Theo迷迷糊糊的聽到 「屌你老母,阻我老世搵食? 裝我老世?你收皮啦!」

此時,只見Theo已經開始大量失血,躺在自己的血泊中。

途人看見此情景,也驚慌是粗,紛紛打電話找救護車求救。

究竟Theo能否在這九死一生的情境存活下來呢?
出完22章

究竟Theo 會唔會就咁香左呢?

聽日揭曉

希望聽朝起身見到正皮多過16, 同埋有d cmt ; 你地嘅討論係我繼續寫落去嘅源動力

個故事真係咁差?
我覺得唔會
似無乜人鐘意商戰故
但我睇開 覺得奇巴好有心

好感動 想問點解你覺得我有心
寫左啲財技野
巴打炒開股 定係都係行內人?
炒開股
利申:不是行內人 但識好多行內人
咁你今年都肥仔啦 淨係22000 抽到上宜家25000 你都賺唔少

不過宜家玩財技比以前難左
23.2

當麻醉藥的藥力開始發揮時,Theo便昏昏入睡。

睡夢中, 他感到自己的靈魂彷彿離開了自己。 一股神秘的力量正在牽引著他,慢慢的帶他到一條玄妙的隧道。

隧道裡, 他看見自己由呱呱墜地到受襲擊的片段。 他看見自己兒時在大宅花園玩耍的片段,看見自己跟一眾好友相識的片段,看見自己跟曉晴邂逅的片段, 也看到自己曾經和梁弄稱兄道弟,後來反目成仇的片段。

難道他離魂歸天國之期不遠嗎? 正當他絕望萬分之際,他又看到一個熟悉的身影出現在他面前。

是她。 她又再一次像天使般降臨。 這次,她的背後長出了一雙羽翼豐滿的翅膀,手裡握著一支充滿白光的魔術棒。

「我係咪就黎死啦?」Theo 虛弱的問曉晴。

「我都叫左妳唔使為我報仇,點解你唔聽我講呢?」跟往日不同,這次天使沒有面露微笑,展示她那迷人的酒窩; 取而代之,卻是嘟起了的嘴巴。

「即使唔係為左你,咁我屋企人呢? 我自己呢? 如果我咁都可以當無數,咁我仲係人?!」

「但係你值得為左一個人而令自己活係仇恨入面? 你唔覺得咁樣好傻咩? 況且,你嘅生活水平都差唔多回復翻到你未出事之前啦,你真係唔可以放低仇恨?」

「就算我放低仇恨又可以點? 係咪代表一切都無發生過?!你俾佢害死左,我屋企人都俾佢迫死,點解你要我寬恕佢? 點解你唔可以寬恕我同佢鬥? 你就當我係幫其他受害者出啖氣啦,好無?」

「你根本就唔係為佢地出啖氣! 你只不過係為自己嘅一己私欲! 點講都好, 我知道你決定要做嘅嘢,無人可以阻止你 ... 但願,你真係覺得值得 ...」 說罷,她便揮動雙翼,像風一樣飄去。

當Theo甦醒過後,他看見自己臥在病床上。正當他想走下床時,他發現自己的下半身竟然沒有知覺!

我不會真的是癱瘓了吧? 不會的,我應該只是自己杞人憂天。 Theo 在想。

此時,他的好友阿祖和阿迪拿著水果和葡萄適進來, 兩人眉頭緊鎖,面色深沉,看來大事不妙。

「究竟 ... 究竟我點撚樣? 我係咪癱撚左?」Theo面無血色的問到。

「Er … er….」 阿迪和阿祖兩兄弟知吾以對。

「答我啊!!!」

「先生,你冷靜d... 你朋友都係為你好姐,無錯,你係癱左,但你要感到慶幸。

你俾人劈咁多刀,流咁多血,執得翻條命算係咁喇。

是但一刀吉右一寸你已經死左。

好可惜嘅係你嘅脊椎神經受到襲擊,導致永久傷害,所以,你的確下半身癱左。」
唉 我只係個A0既fg
23.3

「唉...」 Theo仰天長嘆,他萬萬沒有想到自己竟然會被伏擊,更會癱瘓!

可是,他告訴自己,他不能倒下。

一日未讓梁弄嚐到自己的痛苦,一日未完成建立自己的大業,他不能倒。

他不可以倒下!

「文迪股價點樣?」 Theo問阿祖,而阿迪則在一旁批生果。

「無咩變動啊,報紙都無報導d 乜大嘢。 梁氏個邊都無對你公司落手。 可能唸住整死你就廢事真金白銀同你係股市打掛。

不過你放心,宜家啊姚偉幫你頂住,d員工都知道你嘅遭遇,你床頭個果籃都係佢地送俾你嘅」

「咁都好d,幾驚間公司俾人就咁食左 。

屌啦星,條白粉仔想就咁整死我?

悭 d啦!

我就要話俾人知我坡左我都可以玩撚死佢! 你聽日車我翻公司啦!」

「你養番好自己先可以同佢博命架,take it easy man。 有d咩你遙控指揮d人去搞咪得咯」 阿迪說道

「好,你幫我買幾張太空卡,我聽日就開始出招,玩撚死條白粉仔」

城市的另外一邊,在梁弄的秘密皇宮裡,梁弄卻大發雷霆。

「What?! He fucking survived?!!」

「對唔住 ... 係班細無撚用...」

「屌你, I hired you to get shit done, not to bring me more shit!!!」
說時遲那時快,梁弄便一招旋風腿往那小頭目頭上踢去。 腿風之狠,叫小頭目吐出一大口鮮血。

「FUCK! Why can’t he just fucking die!!!! GOD DAMNNN IT!」說罷,怒不可竭,青筋暴現的他便一拳往他身前的全黃金桌子打下去。

「其實你同佢鬥落去仲有咩意思姐? 佢宜家俾你搞到癱左,你又出左啖氣,有錢過佢1000倍,你咩仇都報曬啦 ... 不如...收手啦」 眼神游離的關怡哀哀地道。

「Fuck! 竟然lin你都betray 我?!」聽到關怡的建議後,本來怒不可遏的梁弄已經失去理智,就像聶風吃了血菩提一樣,雙眼充紅。

他扭曲的臉上不斷流著汗水和淚水, 而且雙手不斷發抖,聲浪雖大,卻還是掩飾不了其中的顫抖。可是,眾人萬萬沒有想到 ...
23.4

他竟然從抽屜裡拿出一把手槍!

他竟然把手槍對準了關怡!

她可是與他共患難,出生入死的女人啊!

當他的爸爸是個毒梟一事於留學圈子被抖出繼而被譏諷為「白粉仔」的時候,只有她仍然對梁弄不離不棄,並鼓勵他要自強,幹一番事業才能堵住外人的閒言蜚語。

相反,趙奇和朱諾等其他人本來就有份在他背後煽風點火,嘲笑他為「白粉仔」,一手造成他的眾叛親離。

可是,當他們見到梁弄逐漸於「白手套」界闖出名堂號,便厚顏無恥的把以前的嘲笑抹去,一心一意的侍奉梁弄,成為他身旁的「磅友」。

「喂,你做咩嘢啊? 你傻撚左啊?! calm your fucking tits mate」 趙奇意識到局面開始失控,馬上試圖控制局面。

「Calm down? How the fuck can I calm down when you guys can’t do shit huh?」

「你...你做咩啊?」 關怡整個人緊張兮兮的問梁弄道

「Huh, you are one of them fucking espionage huh? How dare you turn rogue? How dare you?! fucking 二五 hoe!」 未待關怡回答,梁弄便已經扣下扳扣,對準關怡的頭驢轟下去。

頓時間,腦漿和鮮血四濺,把原本金碧輝煌的行宮鋪上了一層鮮紅色。

「Dude wt the fuck hv you just done?」惶恐不已的朱諾問道。

「I don’t know man , just 幫我搞掂佢 and make sure no one leaks a word about this!」

在瑪麗醫院的加護病房裡,全身被包紮得像個木乃伊的Theo 呆呆的望著那死氣沈沈的天花板,他不斷在想,究竟這樣做真的值得嗎?

為了游到自己心目中的彼岸,每天都要花很多心神去算計梁弄和他的一切外,還因此落得癱瘓的收場,真的值得嗎?

可是,如果不堅持下去,那麼他受的傷豈不是白費了?

不是說忘情才游到彼岸嗎?

為什麼他還是在大海裡跟名叫命運的海浪搏鬥?

為什麼上天就是不肯賜予他想要的?

為什麼?!!

歸根究底,Theo不想放棄的原因就是害怕失敗和失望。

他不想家人失望。 他不想幫助他的朋友失望。 他更不想讓自己失望。

天啊! 果然「life‘s a struggle, 品嚐喜怒哀樂之後又是數不盡的troubles」 。

既然走到這一步,只有抹去害怕,撕掉稀罕, 勇敢戰鬥,徹底把梁氏集團了解,才能令一切都值得。

此時,本來鴉雀無聲的門外竟然傳出微弱的腳步聲。

究竟來者何人? 會否是梁弄派來的第二批殺手??
大家同是天涯淪落人
唉 你有無睇過我感情台啲post
梗係有啦

但係我無你咁勇敢 我害怕失去

寧願擺佢係個心係入面擺一世

有時我都覺得好灰 我鐘意親嘅又唔鐘意我 (或者可能鐘意我 但我miss曬signal wtever) 鐘意我嘅我又唔係咁鐘意 唉
如果我係咁勇敢就一早去馬
我好後悔 有時攰 諗返起以前讀書果時既野
就會掛住佢 有個朋友曾經陪過自己咁耐
自己就認唔住自己內心既愛慕 破壞一段得來不易既友情
我果兩部計算機都有佢當年中學寫俾我既打氣字句
依家返到用到 有時都會不自然sad
Sorry 騎劫左你個post
我會繼續追你post 架
我都有啲想試下寫
唔緊要 我都明白你個感受 有時分享下出黎都好嘅
我都係靠寫故仔去抒發 現實生活無乜人會真係聽我講

其實咁講啦 我唸好多時個問題係你真係愛佢定想擁有佢
我嘅後悔位係我個時以為自己點都有小小機 唸住妹到自己讀完大學再埋牙點知我y1 一開學佢已經同另外條仔一齊

所以其實呢9年真係收埋係自己內心
可能出年第10年唸住黎個一了白了唔使煩

試下寫啦 寫完你咪送俾佢 佢唔要又另外一回事
哇 我同你真係好似
我果時又係咁諗 當自己有能力養得起佢 就表白 養佢一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞