IT討論區(88) 個個腦細都想蔗渣價錢燒鵝味道

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
牛牛 Office 喺深圳 唔知 Dev team 喺邊
我前幾日都出左份,冇咩野差都係冇feedback
手=成team最廢個個 啲新人都勁過手
轉行啦
咁你間嘢都幾癲 唔個同電路板打交道嘅感覺係點架呢
其實認真咁講
手巴個trading知識累積唔多
你地又唔好睇得HFT好難 佢只係神秘 但係桶穿層紙 根本就唔難 只係因為NDA好多野唔可以講
用心係要既 因為HFT tech位係兩個domain都要識 你熟一邊 另一邊就要用心去學
另外就係 你唔用心射錯野出街 公司係會literally即刻蝕幾十HBU (以HFT黎講唔係即刻 因為HFT以nanosecond做時間單位
Very clear explanation。
你係靠 C++ 同 Algo 答題入 right?
幫手吹大吓你
3樣都讀過
不過已經還晒比prof淨係記得high level嘢
睇錯得FFT同TFT
間間風格唔同 我係靠連登入
當時好景 interview唔算非常嚴格 一般應有既都有個種嚴格啦
識Chitchat 都重要 睇你有咩基本野以外既優勢就係用chitchat
例如當時chitchat被問 real number定integer多啲(對角線論證) 同埋有無set「大細」係integer/real(連續統假設)
大概係睇你興趣係咪 你對你自己既興趣研究有幾深入 之類
所以 Web Mobile 呢啲真係零 CS 都做得掂
Backend 都要少少 雖然唔多
邊個介紹你啊 定係唔講得
講左你都唔識
象牙塔穩袋2HBU 躝
呢個真
大陸果套antd好多app鳩整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞