IT討論區(88) 個個腦細都想蔗渣價錢燒鵝味道

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
red好多野都會俾人告

定係間公司整個system出黎俾你hack
邊間big4先
Dtt
但唔係通常都拎左間公司既agreement 簽哂約嫁咩?咁既然佢搵得你做pen test 又簽埋agreement 如果你只做果個範圍既野 點會告你?

利申:fg 咩都唔識
Big4邊間會要tech d?

因為我諗緊 big4冇可能做成世 我驚跳出去做後 會唔夠tech 唔夠競爭力

雖然依家連onboard都未onboard 講呢d野可能太早
Big4 acct 都大架喇喎 唔做成世 你終極目標係咩?
之前做intern 我個manager同我講 其實香港做it唔洗咁tech 我果陣以為佢鳩up
唔係唔駛tech 但係只focus係tech就大錯特錯
我係想主攻cyber security 想做consulting
it audit係唔駛咁tech

你知道個名同大致上做咩就ok
如樓上各位所說
競爭力唔係只靠 Tech 起碼有一半以上係靠把口(溝通能力)

但如果你話你對Security有濃厚興趣 第時係想做到業界頂尖之類就唔同講法
因為果陣佢話 印度人地人工平香港幾倍 好多tech野都判哂去果邊做 香港好多時mainly focus係business到
咁又錯 因為印度九成出垃圾 佢咁睇既佢啲pricing有啲問題
邊條team我都唔知 以我所知 果條team focus IAM, pen test, implementation 同 data privacy

個manager本身都cs出身 佢做細果陣好似好tech 係佢話 當佢升到manager時 佢話自己變左似做sales多d
但我果陣問 其實dtt ra tech risk係咪it audit 佢又話唔係 佢話係cyber

係support it audit既存在

搞到我好亂
我minor cs都reg過一科講security 入面都只係講authentication protocol, CIA呢類 講左好多security mechanism 既野 但就冇點實際教點落手落腳做
佢話dtt hk好多時d tech野會判俾dtt India果邊做
我估 印度既dtt會比其他印度既公司做得好d掛?
我intern果陣冇同我講過 加埋之前in partner果陣 我聽唔清楚條友個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞