IT討論區(88) 個個腦細都想蔗渣價錢燒鵝味道

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
可能一戰 但要求高
有無聽過amino technology?
係荔枝角黎
淨係想知有冇老細係住公屋?
無人知
計埋冷門果d 都好多framework
但react native 學完練埋js skill
依家做緊真係有
red team喺香港有撚用
做banking d吹水佬先有錢途
咁姐係oscp都唔洗考了
哇2年就4皮
唔好玩啦
大把c#/java inhouse main爛website
所謂大數據分析,只不過select * from db
然後用program計數出落個dashboard度
個dashboard個樣都係上網copy template
唔識既以為好勁,識既得啖笑
你要知香港地D公司有自己系統好勁
多數用excel/access儲data
仲有大把公司唔夠膽出手請app developer做app因為貴
fg到而家都未決定做web定app,兩樣讀u時都玩過但唔深
一樣, 不過我web唔熟過app
睇錢做人
香港感覺好多地方都係行到就算,唔需要果種technical excellency
對呢方面有追求嘅人最好試下睇下可唔可以出國發展
巴打知唔知香港有咩公司會用到flink果類工具做real time data analysis?
flink 太遲出現
多數用kafka spark
btw 呢幾日有spark ai summit online

click stream, real time bidding, ml pipeline 有機會用呢d
一係就FI, non FI 我剩係諗到camapign managment, keywords bidding
唔少銀行都開始著重 Engineering 所以有心做呢啲就搵啲大公司
前途一定係red
但係
請既都係blue
仲有做VA多個PT
why not both
做in house 好多時都要both
𠵱個世界只有 front-end 定 back-end,冇 web 定 app,因為有 react native, flutter, native script etc.
既然做VA多過做PT
點解red會有前途d?
唔使下下追cutting edge tech
寫到一手靚既tabular programming, 易main, handle 到 complexity,又快已經solve到好多business problem

見開d system去到data層面就爛到仆街
特別係玩開sql地獄果d 2000年代system
睇公司
有錢有人力有時間先好用

所以外國 tech firm 先多機會用到
分別唔大,邊面錢多去邊,反正一年就要轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞