Sony真無線豆豆 WF-1000XM3 (6)

1001 回覆
8 Like 10 Dislike
其實呢,Android 8 之前好似得Sony Xperia先有LDAC,都算好大加成
Android 8之前又有幾多耳機有LDAC,
就算e加android11都唔見受權左好多LDAC耳機
Sony耳機基本上2015年打後除咗真無線都有LDAC(MDR-1ABT/MDR-1000X)
手機都係,Xperia Z3+打後全部有LDAC
咁你問Sony耳機同手機有冇加成,咁關其他廠用唔用LDAC咩事
見你講起android8 有LDAC先諗起,好少耳機廠用LDAC。
巴打你走先呢都我幫你撐住
感覺好咗啲啲
有冇清有氧化?
最近發覺iPhone駁XM3用Apple Music聽歌
某一首歌播到固定一個位會輕輕窒一窒
但又唔係次次播都會窒
換Airpods Pro同BT speaker又冇事
連另一部冇Sony Headphones app嘅iPad又冇事
應該個app有glitches
係咪i phone 用家最好用番airpods ?
你有多於一部iOS機都係AirPods架喇
無縫切換得佢先做到
我得一部,其實好多人都話apple 最好用番airpods , 始終自家產品。
如果要傾電話一定係airpods
好小傾電話,淨係計聽歌呢?
直接等1000XM4
M3都差唔多兩年前
兩年前既產品,已經跌到$1100左右,同airpods pro 制價$1600, 差成$500. 所以我應該會買 1000xm3

如果新出 1000 m4 $2000 左右,到時我可能會買airpods pro
點解 睇唔出airpod有咩優勢仲要pro
d 人 話 i phone 最好用番自家產品
我一出xm3嗰陣就買
用到上個月悶悶地買咗隻airpods pro嚟試
真心勸你如果對音質有少少要求
都千其唔好買airpods pro
我寧願用xm3慢慢tune EQ
多謝你既意見呀!差唔多價錢都要諗下,sony 平apple $500 就買sony 算
唔使客氣
真心唔想有人好似我咁
白白千幾蚊買咗啲唔啱心水嘅嘢

2隻嘅降躁效果差唔多
以坐巴士下層為例 10分係隔曬躁音
Airpods Pro 8分
XM3就7分

Airpods Pro 可以喺iOS嘅UI轉mode
XM3就直接㩒耳機上面個touch panel

XM3 戴住嚟行路會有聽診器效應
會聽到自己行路聲
Airpods Pro就少啲依個情況
但留意XM3會易甩啲 所以唔啱跑步聽歌

前後用咗2部iPhone駁XM3
試過有一排成日突然一邊冇曬聲
就係咁搞到我嬲嬲地買Airpods Pro
但最尾我發覺入設定
重新開Bluetooth就solve咗
lag方面就通常維持1-2秒
1星期最多1-2次 地方就random嘅
但上面巴打講啲燈位例lag
我自己就一次都未試過
Airpods Pro就用得1日所以comment唔到

如果Airpods Pro原廠音色唔啱你口味
想tune EQ就要用spotify聽歌
但tune完都應該只apply落spotify
例如睇youtube嗰陣唔會聽到EQ
而Sony就有個專用app set嘢
tune完EQ會apply落所有耳機audio
而依個都係我買咗Airpods Pro一日
就冇再用嘅原因
自己口味聽慣Sony個clear bass
返唔到轉頭
多謝你咁詳細同認真既解答

XM3就直接㩒耳機上面個touch panel, 姐係無app 可以禁?

不過如果要秒連接,一定係簡apple . 始終係原廠野。

其實我聽歌都係用spotify 多. 可能tune eq 用apple 都夠用。

不過sony 始終靚聲過apple , 同埋平5舊,就買黎玩下
Sony個app都可以揀mode
要開個app喺入面揀
而Airpods Pro就可以喺iOS
control centre條volume bar
long press / 3D touch
會有個位俾你轉mode
其實都係習慣問題 用得耐你就唔會care

其實XM3開箱pair咗一次之後都係秒連
唔使搞任何嘢
一戴耳機就Bluetooth Connected

睇你多唔多用Youtube睇MV
多嘅話就祝Airpods Pro原聲啱你口味
點解唔諗XM4? budget問題?
一黎啦,岩岩出應該$2000 左右。到時唔知簡apple 定sony 好
二黎都唔知等到幾時
三黎就算出xm 4 , xm3都唔會再大跌價掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞