有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
是呀!真是睇不明富途點操作 所以周圍問下人 !我自己估圈住既製應該代表short put 掛🙈
好勁 !玩藍籌options ?
是put,不是short put,put報價都有買入沽出,一定有差價,股票都有買入賣出價。你google下「sp trader 期權」睇圖片搜尋,就知
係唔係喺看漲看跌度?但個logic都唔啱,call put都可以看漲看跌。好似唔撚專業
點解我D 6月12號到期既PUT重未執行到底我收得錢未
同埋點解我CTXS張PUT重有0.30價值? 明明佢收市收140, 照理P應該變0
香港好似得藍籌多人玩啲
再唔係就美團巴巴之類
玩開option strategy, 想要live quote, 用咩broker好?

暫時用緊ib但係live quote要俾錢
唔會太貴 波音為例早排大跌落黎
股價150左右買張2022年 大約1100美金
股價上返230已經4 5倍獲利
大跌先可以咁玩
推一推先
中年巴打麻煩睇下我上面問題
行權價250
BA一張都成皮野港紙
玩期權好多MODEL可以計數
但有冇邊D EXCEL FORMULA可以SET唔成自己整
留名
玩左幾年
Google 過果4個希臘字母..
睇完都唔明
佢呢個係short put呀
佢賣出認沽期權喎
其實我玩左幾年都少理個幾個數
都唔係隻隻藍籌多人玩,以昨日計,有37隻股票即月未平倉期權(call+put)價值係超過$10M (附圖由大至細,單位係$M,可能有錯有漏,當參考下算喇),少過$10M嗰啲成交同開價都係麻麻,唔係咁好玩,最少嗰隻2282(MGM)即月期權值連9萬蚊都唔到

.?
巴打你點搵到?
自己計,Excel 嚟

要咁做功課好神心
2313我覺得都唔錯,但佢OPTION咁少交收
其實多人玩有成交黎黎去去都係個十令廿隻
其他一係價差闊 一係就連價都唔出
係5月中都開始集中玩388lc
算捉得應個升浪
唔知點解港股期權咁多年都係少人玩
淨係玩指數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞