有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
我就係唔明
叫邊個開
普通股民都可以做call/put
我打去牛牛cs去追價?
唔睇報價,睇上星期個價咁搞笑?

如果係股票或者期權,你開價高幾倍買,都係配對即時最低賣出價,因為自動對盤。
輸打贏要,高手嚟。
冇一個掣叫「要求報價」??
你唔似新手喎,問呢啲嘢? 用開致富speed client有"要求報價"個制,牛牛冇用過唔知,港交所有莊家/報價者名單,或者打去問都得
https://www.hkex.com.hk/Products/Listed-Derivatives/Single-Stock/Stock-Options?sc_lang=zh-HK
我呢排先搞港股
美股未試過冇人開價
最多西
美團開心
牛牛期權幾多手續費?

如果我買左兩張期權共$440,一張等於10000股,行使價係1.7,現價係1.6,如果升穿左1.7我可以賺幾多?
妙就係妙在U盤買賣雙方都出3x蚊對盤,結果開市價係$35. 但個前收市價拆細計應該係$11.22,即係用咗3倍以上價開市,之後啲沽家慢慢降低個價由$3x>$2x>$1x都仲有買家以為執到荀價掃入,過咗起碼6,7分鐘至正常,早兩日咁啱出咗呢隻,睇住有人用幾倍價錢入但冇貨出真係
單邊short無
所以通常係做spread定止蝕
呢啲係一開市嘅瘋狂行為,我試過一開市搶買恆指期權,當時就算跟對方個開價都成交唔到,佢會再mark高,足足mark高幾次先買到。

我一直都想學當日個對手咁,一開市搵傻仔trade。
睇嚟一直買緊long call,但以為係美國嘅窩輪
沖呀沖呀
唔使擔心冇莊接貨,佢地食呢行飯,呢個橙賣平一蚊,另一個賣貴返個二。
擔心下自己好過
其實唔使靠打靶位cut loss,反正想投機,學下乜嘢係debit spread,乜嘢係credit spread,自己搵兩個行使價計下打和點,識加減乘除就計到。賺蝕有限,輸唔死人,好過買牛熊多多聲啦。
唔係啦
我好明白窩輪同期權既分別
大家買完會唔會成日睇
隻股跌3%都跌60%
大家今日㸃
小弟損失慘重
no 唔好睇咁多
美團
咁你又問散戶點short? 點long咪點short囉,係㩒隔離個掣。
無put?
唔得閒睇市
未SHORT過野
但好似唔係我問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞