有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
我知呀
牛牛係麻煩呢個 睇唔到實時價
如果自己計數一格格咁叫價唔知入唔入到
因為有嗰啲笨柒牛熊窩輪,搞到啲人唔學期權,其實想簡單,我覺得可以出啲套裝 專做credit spread, debit spread, 分保守,中性,進取,賺蝕有限,有經紀幫人買,唔使自己諗,中間蝕可以平倉。咁咪會多人加入期權市場,好過而家論證係同發行商對賭,報價都可以唔跟underlying走勢咁on9。
咁就差好遠,唔實時,佢報成交價可能已經係好耐之前,報中間價又要自己衡量short就降低啲容易成交,long就升高,但其實都唔知而家市場係升咗定跌咗
輪同牛熊我唔岩玩

呢個唔係實時買賣盤咩
次次都係睇呢個價買賣喎 唔通搞錯左
好似要俾錢
如果一個put有買入同賣出價,買入價就係莊家開俾你short嘅,反之亦然。

試下就知啦,或者打去問下。
我喺yahoo搵到你呢隻,bid, 22.1, ask, 23.7,莊家開俾你short係22.1,你long係23.7,佢要賺差價。

你試下用中間價做,有時會得嘅。

但實時係不停跳,你掛個盤會即刻睇到。
巴打 之前有人講少成交既期權
到價莊都有責任接貨
但而家連價都唔開俾人睇
係咪仲係會接?
玩開 eln rcn
直接網上買權都有
rcn有食過貨
今時今日仲有買eln
好少yield
好過無
想問下美股期權
係唔係每張call/put都係一百粒

如果我short call 到時到價係唔係要賣出一百粒? 定手頭有幾多就賣幾多
交易所會確保期權可以順利行使,唔到莊家話事,到價叫經紀行出貨自然有對家接貨

題外話,今朝隻7261(納指x2)拆細(1拆4),居然有好多人參考未拆細嘅價入貨($3x, 現價$10.x),成咗應該過千萬,要納指升多倍幾至返到家鄉,啱啱早兩日出咗,眼白白得個睇

買股真係要留心
咁如果我唔想要貨要錢?
到價又冇人接呢?
即係點都100粒? 上網睇啲文章講唔清楚
上面有講可以叫佢開價,但開過咩價好難講,同得西莊玩就有呢啲風險,要賤價出又會冇咗一大舊。所以最好玩成交活躍/期權市值大嗰啲,除非隻股你係好有心接或出
其實做中間價得
我對返ib 佢建議價都係中間價咁上
次次ib睇完建議價先富牛買
唔好用最高價買 有時差好遠
係 你冇貨未當你short 100 股underlying
唔該巴打 咁未夠100粒係唔係唔好做期權 而係純putQQQ呢類做對沖好啲?
short 未short 冇咩所謂
你又可以到期前平倉
冇人叫你大手naked short 嘅
可以做spread, 控制住自己輸贏
Naked short
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞