有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
繼續講吓嚟緊嘅成績
我都有買sq
同埋fsly
provided that xxxxx

kol 永遠唔同佢D客講
買入平倉 buy to close
巴打
你張put點
放左 輸2100$
美股期權好難買
其實美股期權咁多個行權價 係咩意思?
嘩,太深,好難答
上網唔多教學

忍多陣手
話唔定派息後暴跌
唔同行使價代表如果到期日過咗呢個行使價,long嘅會得到結算價與行使價之間嘅差價。唔過,long嘅就乜都冇。

現價25000,
long call 26000,結算在26001,買家得1點,賣家賠1點。

如果long call 24000,結算在26001,買家得2001點,賣家賠2001點。

唔好忘記買賣先付出/收入期權金。

點解有人long short 26000,有人做24000,中間就多學問了。
想問點解隻put options 既bid ask個價差咁遠
咁我想做long put 係咪睇ask價,做short put係咪睇bid價?
利申新手
我覆咗啊,但個po唔見咗。我話你個個行使價都一樣期權金,係收市後報價,叫你開市再睇
你long就睇ask,一定係貴啲嗰個,因為莊家要食差價,所有報價都係咁。

但你其實可以用低啲嘅bid,咁成交唔到,就一格一格改,如果係大成交嘅股,去到bid ask中間個數就會成交,唔一定用ask
莊家將bid壓低,ask升高,令你long short都好難有肉食。如果冇莊開價又少人玩呢隻,就差價好闊。

但唔會闊到咁,除非已經仲有一兩個鐘結算。
有睇到, 唔該哂師兄
師兄點睇有蟹貨係手做short call, 好似係叫covered call?
我隻福特汽車F 7蚊入, 宜家得番6個幾, 做sc set 7蚊
升唔番都賺番期權金, 升得番7蚊照放, 我都賺到期權金, 咁樣做好唔好?有無理解錯? 唔該
唔係話做short先係拎貴d果個價(ask)咩? 咁咪可以收多d期權金
而做long通常盡量平d, 拎bid價, 比少d期權金, 我有無理解錯?
跌成千點
你敢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞