有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
有一種…………

學生股神,師奶股神再現嘅感覺。

如有得罪唔好意思
最後交易日冇低過36, 結算前又好少被行使,計埋long嘅成本,買股手續費,要入價好多先值得行使
即係通常都要等到結算日先會行使到?
所以我諗住換番啲正股
long put要俾錢,買入咗時間值,如果行使,只是用行使價沽出,可以說賺到現價與行使價之差但時間值完全失去。加上買股手續費,所以未到期的話,除非極價內,即是價內值很高才值得行使
明白曬
補充一點,因為long call有權收股息,所以可能會行使而收取除淨日股息,seller要賠股票,仲要俾埋股息。
勁嘢
連登愛股oxy
學到野
竟然係咁
【反投行二世祖撚畜攻略】買輪 = 買輸
https://lih.kg/2053446
有期權唔玩,走去玩窩輪
自願送錢
你有貨做short call咪接近穩賺
除非隻股大跌,不過隻股大跌嘅話你做咗short call都好過冇做
錢多貨多做short其實仲穩
巴打
我想問,
點樣知CALL權要收貨嗰張,就係你賣嗰張?
未必個個都CALL要貨架
想問美股option,如果隻股票無咩期權選擇,有無得自己開
股票: 盡量只做lc、sp。有range就,sp等接貨收權金,有貨sc收權金等被call同時賺升幅。

指數: 大單邊就lc、lp。chok上chok落既話,未夠功力就做塘邊鶴,以免左一巴右一巴,保命最緊要。
被人行使係抽出嚟,有某人行使,好似話港交所會抽一間行,要間行交個人出嚟被行使。總之係抽,冇得避,除非入價即刻平倉。
last day收市後入價內超過1.5%強制行使。不過我唔知如果入價內1.4%,係自動失效?即係賣方賺晒買方蝕晒?
唔該巴打
冇選擇? 某啲價外價內價位冇報價?當然可以自己開價
佢啲「穩賺」嘅定義肯定係假設長線股票係升,債劵都會違約,除咗存款邊有嘢穩賺,晒氣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞