有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
若我在到期時忘記將價內之期權持倉平倉或行使,會否便失去有關盈利呢?

不一定。現時若經紀並無於事前發出相反指令,價內達1.5%或以上的未平倉期權合約便會於到期時被自動行使。因此,投資者應清楚暸解期權買賣交易所參與者在行使期權合約方面的處理措施及程序,以確保本身的持倉得到正確的處理
咁巴打今日到期而已到價既call係咪就算點升點跌都唔會變
咁我而家換啦 預算好啲
已經到期,要計數喇喎。應該入咗價內一定程度就要行使。未到價咁你今日至平倉,都冇乜淨啦
已到價雖然冇晒時間值,但有內在值,可以平倉,一陣臨收市又跌到價外就揼春
唔會啦
差成5蚊位
咁你點樣用$500炒到四萬?🙈🙈
買隻未來tesla妖股 100 call成一萬倍
咁所以其實話有莊家報價都冇用? 何如我想LC 的話 如果LP冇價的話 我咪照放個盤 睇下有冇人成交 唔駛等莊家? 唔知有冇理解錯
LC同LP冇關係。總之有報價如果你唔同意佢個價,自己MARK高MARK低,只有排隊,跟bid ask後面。

如果冇報價,自己報,你有時會見有零丁一個報價。莊家有責任提供流動性,不過唔會好靚價,你會覺得搵笨,但鬼叫冇其他人承接咩。
其實有貨就short call 有錢接貨就short put , 但如果個本得10幾萬,賺既期權金都是得幾百至幾千 ,點解啲人可以由10萬炒到上百萬身家?
普遍都差0.02~0.06個價位
等我換左隻美股到手試下SHORT先
富途得買入 和賣出 想問下我想做short call 是不是按賣出???
yes
想問下 short call 左 ,640蚊期權金是不是月尾只會入落你account 度?
其實我都未試過做SHORT
識玩梗係用指標配合ib期權lab計左先啦
做單邊long除非大跌完博大升
新手玩 不識太複雜 諗住賺小小幫補下生活
大跌完iv 唔會好高?
做short先係賺少少 down個ib玩啦 教晒你點做
超長時間 超遠價
長時間+遠價 premium係咪會貴d?
其實呢點唔明,股票股價有高低,期權金就有高低,騰訊廿幾蚊,中海油幾毫子,點樣0.02-0.06法?
我在x才,short完就有個浮動盈虧,隨時會變,又因為要俾按金,所以扣起一大筆按金,真正入錢係結算之後或平倉後。
冇「沽出」同「買入」價?即係冇bid ask price?得一個price?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞