有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
接貨價/沽貨價可以係無限
即係無牛熊咁 自己cut loss?
每份合約500股
美金
OKOK, 咁希望佢今日會彈一彈比我平到倉
新手一問!假設short put 建行 行使價5.75 每份合約1000股 假設我買10份,如果月尾到期日 939 股價是6蚊 咁我是不是可以拎到180蚊?
但股價低過5.75,咁我就要用5.75 買入1萬股建行?
痴線
5K 上到55K
之後跌到25K 就Cash out
唔一定會開,我冇諗過追問,有人話打電話俾自己個broker.咁冇人開,叫佢夾硬開,離天萬丈你又跟喇喎。呢啲環境要自己計下,然後掛個盤出去,成交唔到再改。睇下有開價嘅,個變化在iv,用差唔多iv計下先,再自己掛盤出去
long咗平唔到倉?一樣啫,掛個貴啲嘅盤沽,逐格減價,去到咁上下就成交。short咗想平都一樣,逐格升
係呀,咁你睇唔睇到係用幾多錢博$180?
是不是6*1000=60000?因為我新手 只敢玩下short put 藍籌!
我想問下點樣增加回報率?我有50萬正股1299
係嘅,當你係6月份,delta都唔太高,只係0.74, 左右,唔係極價內,如果新手跟咗就仆街,按照附近嘅行使價計,合理價大約係13,所以要自己計。

當然串流報價會合理啲。莊要按即時股價即刻報,但有時都會有個行使價穿隆唔報。
佢今日已經穿窿
呢個係咪即時報價
怕跌市股票蝕?真係好難講,short call都唔幫補得幾多。睇唔大升唔大跌可以short call.

long put 如果唔跌又蝕時間值,跌都要去到一個位至開始賺,始終long有成本。個個月long又唔掂,個個月買重保險咩?

試下諗一種叫collar,領口策略,有一手正股,short call 一手,收期權金用嚟long put一手。咁唔使額外成本,如果大升,就出貨,賺到股價差價,如果跌到低過long put 價,有long put保護,賺唔多,輸唔死
如果唔想止蝕賣出,
期權新手,有樣野成日諗唔明

例:當騰訊e家 400蚊
我做short call 390,姐係睇趺啦, 當佢最後結算升到410,咁我就要用390蚊既價錢去放,咁我想知係咪姐係long call個個人會接左我d貨?咁其實做long既係咪都要準備一舊錢去接?

又當我睇升做short put 410, 但最後結算趺到390, 咁我就要用410既價去接貨?咁係邊個放貨比我? long個邊?但唔係long個邊淨係付出期權金架咩?
etnet係即時?係付費服務?係咪不停跳咁即時?唔係串流個價差幾十秒就差好遠。

etnet有石鏡泉,屈穎姸同雷鼎鳴,
一向最後一日仲持有嗰隻lc既人就會自動接貨
你樓上個巴打已經試過俾人叫班貨找數
long call有時就係為咁低價買股,當然買股要錢買啦。

long put有時為唔太低賣股,當然有貨俾你啦。佢付出期權金做保險費,跌咗用行使價放俾你,唔會慘跌,冇跌,保險費你賺晒。

你個方法係short價內,時間值少,再深入價期權金急升,一般不建議咁做。
我個價位成交咁少
都驚最後冇錢接貨要賤賣
但巴打個莊究竟係邊個
股民都可以Sc sp
個價係邊個出?
Case 1:
唔駛到結算只要啱價long side 隨時可以要你出/接貨

Case 2:
只有 long side 有權利執行要/放貨,short side 只有義務去跟。如果long side 執行張option 要你接貨,咁你就要接

新手試答
最多付出5.75*1000*10.再加買股票手續費,但收入$180大元。

結算在0元都係上面個數不過唔會嘅。

結算在6元收晒期權金。

你可以想像,咁少期權金,賺乜? 好多人就衰喺冇錢接貨,用按金short,咁建行平常唔郁咪賺,幾年後有一日郁得勁就仆街。
頂你,而家係期權唔係買窩輪呀,梗係可以short可以long,咪你自己short,對手做long囉。可能我long你short唔出奇。
濕濕碎啦,我第一次行使,係為咗試吓點行使,打去話我行使,証劵行再打俾我問,隻long call仲有兩個月,你真係行使?我話我特登嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞