有玩期權嘅師兄入嚟討論下

388 回覆
2 Like 5 Dislike
short call喎, 唔係好正常咩?
反正都跌, 就係搏佢升唔番7蚊賺期權金, 而且我又有貨係手, 賺番d權期金姐, 咁操作唔正常?
咁波動
唔敢囉
反正福特靈車咁廢!!而且我本身買入價7蚊, short call set 行使價7蚊, 就算彈番上7蚊照理我可以平倉+賺期權金, 彈唔上就剩賺期權金(好似係), 希望我無理解錯, 等其他期權高手巴打解答下
你冇錯 只係依家大跌sc個期權金少好多
有得執少少就算啦反正成手蟹貨
升唔到梗係收晒期權金啦,最應該小心其實係股票跌幅超過期權金,short call收嘅錢冇幾厘,股票要跌嘅一日都幾厘
啱呀,你short,咪開貴啲,排個隊跟住ask後面,睇幾時有人用你個價long,但想快快成交,就唔該降低啲,低到有人承接。
如果老散玩,開低價long高價short,唯一機會係股價郁去一邊,一隻承交一隻唔成交,咁股價變動,承交嗰隻開始蝕,冇對沖,咁就hihi
明白! 我重有想問關於short put平倉, 我聽好似話係要買long put就平到
我sp左隻CTSX 行使價139蚊, 果陣Premium 1.05,
宜家隻野138跌左入價內, LP價成2.5, 即係我要倒蝕番(2.5-1.05)x100 出黎?
期權係合約,short 咗終於都要long返計數,亦即係平倉,兩個講法一樣。

股跌就梗係short put升價,你只可以long返,蝕差價,或死頂,博反彈,但可能輸更多或被行使。或者老手會做,買put喺其他位對沖不過要技巧
如果發現買賣都冇人開價
可以點?
想請教外匯期權最低入場費係咪都係5萬?我見得幾間銀行有做
500本炒上4萬依家得返1萬
自己掛盤,首先計下合理價先
莊唔係有責任開價?
同埋期權唔係warrent 都唔知邊個發行
可唔可以屌佢?
Hm師兄你用HKD$500定美金$500開始炒?
新手一問,點樣係富途牛牛既app 買short put ?

大家可以睇下開價可以西到點
好似係賣出
你做short你自己咪係莊囉
樓上清叫你掛個盤 即係開個莊等有冇人埋枱同你賭long
我買左個lc
成朝冇人開價
睇錯 原你做long
其實係咪最多輸曬本 唔洗輸突?
long的確係
Short呢?
想問下每張期有幾多股?叫不到牛牛有顯示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞