[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
以前試過三次俾人炒,去到第三次個HR 仲要話呢個係全公司同事既決定
到第四份工做左段時間先明白自己嗰一次自己真係唔適合個post,亦都知道當時帶俾另一位同事好多麻煩,離開wechat群之前亦都寫左一大篇嘢X佢
而家其實好想跟佢道歉,亦希望佢肯原諒我,大家做返朋友都好
你賣時間
佢買勞力
唔係真係講感情呀
邊一個行業先?所以, 後生果陣, 真係唔好怕轉工, 最好係undergrad 讀書果陣就不停咁做唔同公司的intern, 咁樣會比較容易搵到自己的定位, 適合做甚麼工。
咁就叫冇尊嚴?
洗唔洗搵樂團伴奏加幾個黑人保安開紅地毯送你走啊?
基因化驗儀器維修
本身自己讀science出身, 冇諗過係呢行做, 係個HR係求職網見到我CV主動搵我
冇engine底做呢d搞到一頭霧水, 自己又跟唔上, 結果拖左成個半月終於被炒
類似的經歷, 小弟都試過, 工種唔合適就係唔合適........
被人炒係即走架

驚你搞公司啲嘢

一走就會改晒所有password
我公司炒人係叫隔離枱果個人執
係門口check下齊唔齊
比著我就血洗office
你老母臭閪成班人都係共犯冇一個係無辜
你地再講落去樓主就要自殺了
又話攬炒,對唔住手足呀你
On9定假膠

唔撚做 仲咁聽話 成隻乖乖豬咁 叫你行就行

已經唔係佢下屬
想走咪當面屌返佢老母臭閪 要屌到全office都聽到
唔想走又唔駛死狗,真係自己錯say sorry好閒,佢當面屌你都好過面對面無野,但背後插你
無錯而又唔想走,咪由佢鳩屌,唔好出聲就算
冇嘅 突然諗起以前嘅事 又突然想講啲嘢啫
卡片洗幾多錢
仲鳩好啦
拿拿淋執完野走人
你會唔會調轉左 細公司先更加睇數字
其實我完全明白樓主心情,佢岩岩先出黎做野,唔知頭唔知路放左感情落去間公司到好正常,到佢大個d做多幾份工就知,同公司講感情係戇鳩到無倫既一件事,你地睇下樓主咁快就擺咁多野起公司就知放左幾多感情落去
唔講遠,講之前whizoo單野,你就知仆街既人真係邊到都係.我都試過比人炒,我諗果次仲甘過樓主,做過一間港資細公司,條癲雞女人老細初時當你一家人咁,新年又成班同事(9個人到)去春茗,起到玩家族式管理,果陣細個真係比佢呃左,以為返工d人真係當你一家人,到後尾其中一隻畜牲,八婆黎,日日打鳩我毒針,自問完全冇得罪過佢,真係唔知咩事,但個腦細又信撚晒佢,因為個8婆都做左好耐,比人炒果下真係hurt到一個點,嬲撚到我屌鳩個阿伯叫我打封ref letter比我果排仲要係失緊戀,痛到痴線,就係經過呢次同仲有一次比人炒之後,我就好肯定話比自己聽,日後返工千祈唔好比感情落去,講錢講自己想起份工到要d咩就得,話知公司死,同事既關係更加係一場戲黎,要整死你下一秒就得,屌你老味個死8婆起人前扮好師奶讚仔咁讚你,背後係咁隊鳩你,真係幾撚癲幾撚人面獸心既人都有,不過後尾都有分析返點解會咁,就係自己冇料只能係簡埋晒呢d垃圾閪工賤公司做,d廢中廢老本身都冇料所以好怕比後生取代,所以就隊死左你先,黎確立自己地位,我就好睇清楚呢d人一世都會惶恐中渡過,因為佢地呢世都只能夠留起間垃圾到唔敢走,就咁一世,所以更加唔想自己變到咁,一兩年後讀返張hd,而家touch wood搵到自己想做既野,d公司都正常返好多,所以其實你應該要多謝呢d經歷,呢d仆街,呢d公司,唔係佢地,你都唔會認清自己問題,係呢d經歷令你有更好既未來
講返公司,其實道理同拍拖一樣,開心果陣就真係好開心,水乳交融,反面分手果陣半句半面都唔比你,可以做就唯有睇開d,都係果句唔好放感情落去,你就唔會輸,諗下自己黎緊可以令自己更加有競爭力,更有能力自己話事,而唔係比份工話你事仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞