[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
屌你 比着我即刻走唔同佢浪費時間啦好撚巴閉大公司比人炒過會花CV你都控制唔到啦,諗下後路好過啦

我加多一大一細簿仔+個筆袋
畀著係我佢講完即刻衝返位執野放工走啦
樓主真係睇得自己好重要
雖然你話自己唔係fresh grad但你心態好嫩。
呢個程序大公司嚟講係正常不過,尤其banking、financial 嗰類。問你一句要唔要紙箱係佢盡本份協助你離開咋,點知你會唔會好多嘢唔知點拎啫,同埋個admin唔洗返去做嘢咩?企你旁邊mon住你到6點?唔mon你偷資料咪變咗佢失職?人哋都係想你拿拿臨走唔好阻住佢做嘢,你就諗到冇尊嚴呀成就算大家知道你俾人炒,都唔會係笑嘅心態,而係擔心裁員/自己workload會變重。同埋講真幾個月嘅新丁,轉個頭已經冇人記得你個名。
有錢賠償走人都算係咁。
家下咁嘅時勢,要預防
左明天就俾人炒。
死毒撚擺明自己有問題啦
都走 做乜仲care人
你個啲所謂同事出左呢個門口都唔會再見
洗咩咁sad? 似返個男子漢啦
唔過試用期比人88我都試過啦, 條!唔洗咁既
執完野, 問佢D尾數幾時比, 點比, 同佢講delay就labour dept見, 跟住問走得未? ok就大搖大擺正門光明正大走, 未走得咪坐係度印腳玩手G
食餐好既再搵份更好既
回頭一看, 只是過眼雲煙
「寧願賠錢都要我即時走」喎
唔似係公司無錢似係樓主有其他問題喎
有得寫衰架咩?可以點寫衰?
“呢幾日一直都好和平 同team問下工任上既野無特別問題”

其實只係你覺得 唔係真係頂你唔順唔會賠錢叫你走
點解會花cv嘅?我自己唔寫呢個work experience落cv咪得囉?
有 只要你個行有background check個d
佢就可以盡情寫衰
點解你呢啲弱智都學人上連登?
咁我點樣先知公司有冇寫衰我?
因為你弱智掛
如果只係普通公司打去做ref check
純粹confirm下咪有呢個人係到做過嘅
咪無咩事,真係詳細做background check既
有前公司寫衰過你令而家間公司覺得care
自然會聯絡你再問
你錯就錯在太介意啲同事點睇

1. 萍水相逢 你喺門口瀨屎佢都唔會記得你㗎啦

2. 炒咪炒 大家都係打工有咩柒唔柒講真班友咪又係死狗咁

明白你好唔開心 可能職場經驗少

上一份工最後嗰日hr叫我早走不知幾開心特登唔買散水餅

講真 打得工嘅全部都係柒頭㗎啦佢哋留喺度咪又係俾人屌
俾人炒 行後門走會有尊嚴過正門?

ching係咪搞錯左啲咩
真係 呢啲情況就真係睇到香港人奴性好撚重 咁撚驚尷尬做乜春姐

尤其是啲同事都係7下7下㗎啦 屌你老味 咁撚勁唔使打工啦 女嘅做雞 男嘅做狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞