[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
如果擺到明係你做錯野可以講sorry

但唔使成隻死狗咁
佢係屌人嗰個
咁又唔好講到咁盡

有時人事嘅嘢話唔埋

間間公司情況唔同
出得呢個post 都知有d問題。。。
睇到你呢句comment好似去咗鄉土咁

其實好事嚟

好少見連登有咁單純咁有愛嘅comment

再配合埋嗰隻狗狗好撚好笑
其實一定要散水餅嫁咩
小朋友
仆街咁撚似我以為自己打

不過我頂到兩三個月

條友最尾仲同我打埋ref letter話我自己走 嚇親
會唔會睇到自己太重要
太多字, 重作
我dklm! 我而家係唔過試用期咋嘛 我無做錯任何事亦都無做對唔住公司既野

咁仲有咩問題?做咩唔可以正門走?
我體會到,比人炒已經唔開心想即時喊,但又要係公司忍住先,然後仲要加上比人好唔尊重咁對待。

係公司角度佢地驚員工比人炒會想偷文件搞破壞報復,所以好多公司炒人果日都有既定程序,間間唔同。有d入完hr房通知就唔可以入返office, 會由實q執野拎落樓比你。有d會好似電視劇咁叫你即時執野走。有人性化既公司程序上會比面員工,但都係會防員工偷文件搞破壞報復。

你公司係呢方面的確唔太人性化,所以呢d公司都唔適合做落去啦。

而且你唔洗覺得太冇面,你d同事其實已經見慣晒。
ON9仔小小野又話冇尊嚴
其實冇人會care你走,諗多左
佢要睇撚住你走架
緊係唔可以收工時間走啦
Check 同 Cheque 都唔識,就屌人唔識串
唔好意思我幾次都係炒公司
比人陷害無乜出奇
辦工室政治好平常
做乜撚野女人黎架你?咁撚婆媽
過一星期間公司無人記得你啦
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:上午六時至凌晨一時;星期六、日及公眾假期:下午8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
呢D 經歷, 小弟以前都試過, 其實俾人炒, 好多時係人事+態度問題多過能力,
同埋人事基本上係佔左大部份原因。

其實只要個人唔好頹, 重新上路搵工吧!
呢度有唔少人都經歷過被炒.....講真, 而家個市咁差, 公司可能只係為左cut cost/請左個更平更好的人, 所以你咪要被踢出局。總有公司需要你的。
唔知你咩原因被炒
但被炒就係咁
公司唔會留你喺度有搞報復嘅風險

放鬆啲
公司炒人係好家常便飯
最可能睇唔起你嘅其實只有你自己
你連中文都打錯字好難比你過試用...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞