[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
好似好冇情 但返工係咁 講到尾就係純粹利益關係
當你唔再係/就快唔係公司員工
公司唔想同你再有咩瓜葛
換轉係你都唔會再幫佢做乜嘢

俾人term 係咁嫁啦
怕你玩嘢/搞事

再到你下一份工自己遞信辭職
尾嗰一個月 重要嘢唔會過你手
都係叫你返去行行企企 捱埋一個月通知期
到時咪同同事食吓farewell 飯 派吓散水餅

睇開啲啦巴打
老虎蟹都入戶口
入票都省返
咁你想點呢?

駛唔駛鋪晒紅地毯,

女同事減晒拉住你唔好走,有幾個仲要哭暈了

男同事嬲到去打柒個高層

你睇得自己太重要
比著我就拿拿林執野走人
仲晒個幾鐘比佢
反正入面班友都唔會再見 你理人點睇你做乜撚
無人記得樓主走
但樓主要等到六點後走又話要走後門先會畀人記得
同情樓主,希望另有高就,但香港喺支共同港共糟質之下好難有好日子過。過幾日下咗啖氣之後,再諗吓有冇地方可以做得好D。
利申: 我後生都俾人炒過。
樓g想取暖 係連登拎返d尊嚴
大家幫下手
唔好睇得自己咁重要,你走左,太陽照常升起,冇人會為你既離去而惋惜,痛哭
得罪講句,樓主你應該喺extend PP嗰時就開始搵工,完全唔使搞到而家咁。加油啦!
咁番工係咁
都未計比同事陷害
樓主港孩嚟?
私務員就是這樣...東家唔打打西家
都係果句, 打工從來都係人夾人
你做得唔好, 唔代表你冇能力
我有個fd, 先前係一間上市公司做經理, 人工得3萬幾
為公司仆心仆命
但係俾公司上下同事日日背後投訴, 又係話佢工作唔達標
跟住有人明示暗示叫佢辭職走
佢搵左個幾月工, 人工一跳就6萬幾
呢個世界其實好大
咁怕尷 係咪平時做野柒開 所以過唔到試用呀?
根本好主觀同際遇, 你睇林奠做到隻系咁, 都有後台話佢做得好好
LIKE你做錯野, 好聲氣教你包容你, 唔LIKE你做錯少少野, 已經唔想見你
唔好太在意,沒有人留意你根本

公司成日有人好耐冇見到,過左一兩星期我先知佢走撚左
都唔會再見怕乜咩野早走?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞