[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
你有無問返人點解?
你自己覺得冇先會冇
睇標題以為樓主俾人當住全層樓屌走
突然諗一諗 我公司枱頭啲野全部都係公司拎
一係就食完野啲包裝垃圾
樓主應該係d 比較自我中心嘅人

其實有d 人可能連你曾經存在過都未必知
莫講話會留意到你俾人炒
未撚見過人心靈咁脆弱
果陣我返份office
成日要無錢ot, 我緊係唔show佢啦
專登唔帶袋返工, 6點左右就扮去廁所走人
玩左2,3個星期咁緊係炒魷啦
5點左右叫我入房俾張check我走人
我仲問佢俾個袋我汁野走
臨走仲續個同事講bye bye 話得閒飲茶
根本無野, 過得1,2個月連你咩樣都唔會記得啦
有無detail
standard procedure黎
如果自己辭職就隨便
但如果係炒嘅話, 事前唔會畀你知, 然後炒當日會叫你入房畀信你(通常係朝早10點幾), 同時會disable晒你所有account / permission, 即時畀埋票你再搵人同你傾下計. 然後就搵人睇住你即時執野 送你出門口
同尊唔尊嚴冇關,純粹係睇你公司有冇申請D ISO認證同係咪跟足指引
如果間公司個做法係咁, D同事應該都見唔少咁既情況
佢地見慣見熟 根本wfc樓主
真喺唔洗諗太多
即時走 補埋錢比你
留多秒都蝕啦 反正你班同事遲早都知
輕輕回應一句ok
即刻執嘢走啦
心態最緊要輕鬆
風水輪流轉
你第二間公司升到上去 下次合作見到班人咪玩返佢地轉頭囉
其實wfc
有咩無尊嚴,喇喇聲執完自己野就走。

個地方已經唔屬於你,仲想留,仲顯得自己好稀罕。

頭也不回,仲瀟灑喇
冇計 你老細睇重standard姐 其實夾唔到咪走 公司正常程序 冇咩大問題
屌⋯⋯係你自己求人俾你6點先走
你無尊嚴喎⋯⋯
Say bye就走啦 咁留戀做咩
我都係 枱面除左差電必要嘢 咩都唔放 根本唔係自己枱 係公司枱
你公司無Pantry同酒精?
真係見識少 之前試過放假俾人disable email 一返工即收信
吓冇人care囉
有幾冇尊嚴呀
有冇問點解唔過試用點唔達標法?
學倒野先最重要
5毛
做保險?
職場新人先會覺無面。
當年匯豐比實q 趕走個d咪要跳樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞