[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
你自尊過多,間間大公司既程序都係咁樣。

雖然你可以駁嘴話間間都係咁唔代表係岩,不過咁樣可以確保唔會因為某的精神有問題既員工亂咁整亂system既野,從而省去一堆法律問題。

我覺得公司無寫衰你等你下一份工有事就係正常做法。
有冇人試過3個月試用期期間
卡片都印埋比你但最後都過唔到?
咁樣都要打一大篇長文出黎哭訴
係一個多老屎忽既環境生存唔到都正常
想知ching有咩經歷
當時點捱過去
邊有人得閒理你咩有無尊嚴定點
d同事轉個頭就唔記得你啦,驚下個係自己就真
第一日出黎返工?睇到自己咁重要?定以為自己係人地眼中都係咁重要
如果係junior 比上司屌,正確做法係咪佢一路屌我一路say sorry,定係唔撚出聲望住佢等佢屌完
就算你做幾年都唔代表你唔會被炒
你係未真係無做錯野呀
有 連hr都叫我影相整卡片
點知過咗proba一個禮拜上面個個先叫我入房公審
話performance唔過點點點
樓主第一份工?
唔需要介懷喺呢啲位
只有你自己留意自己
以前試過做咗4年辭職走
遞完信開始就要逐啲搬返走啲嘢
就決定下一份工唔好擺咁多私人嘢
之後啲工做幾耐都係得本簿一個筆袋一包濕紙巾

試過見到個同事返咗一個禮拜工
搬咗個細木櫃返公司擺嘢
同個hr講 you run I run
真啊 啲真高層係office指住個一個月拎十幾廿萬嘅人爆哂粗咁咪又係咁
返工講尊嚴咩 有比夠糧咪好囉
未睇以為你要扮狗叫

好閒姐
點解唔問佢拎個紙袋?

笠住個頭走
未必關表現事

經濟唔好佢趁你未過試用炒人囉
佢有補足 ... ok 啊!
永遠記住被離職 ...
一定要系前門大大方方離開!
畢竟只係一份工作 only ...
不合則去。
呢個真 ...
公司唔係屋企 ...
愈少私人野愈好 ...
走都輕鬆自在啲!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞