[長文]今日俾公司通知過唔到試用期 但要我無尊嚴地走

349 回覆
73 Like 573 Dislike
本來月尾要做apprisal
呢幾日一直都好和平 同team問下工任上既野無特別問題
突然四點幾高層話要見我 我已經心感不妙
原來係通知我過唔到試用期 話達唔到公司standard
今日會係last day 寧願賠錢都要我即時走
然後即時已經安排埋會計同我講點出糧

當時已經唔係好聽得入耳
但聽得好清楚係叫我簽一堆野
叫我即時落樓執野 叫我即時交還拍卡匙 仲問我要唔要個紙箱
我話我個位唔多野 唔使紙箱
我果層五六十人 完全唔想俾人見到我拎住個紙箱行出門口
我問可唔可以收工先執 我話唔太想俾人見到好老尷
會計同我講 我明 但點都要收工前執好 而家四點兩個鐘內夠你執掛 會有admin mon著我執

之後望下個鐘四點幾咋嘛
咪慢慢執 執好自己野 仲清埋公司啲文件落回收箱 諗住走都俾張乾淨既枱人
點知半個鐘後差唔到執好 admin已經問執好未 執好可以即時走 仲叫我唔使清理枱面上既文件
我當時即刻已經下左 我成層樓五六十人 完全唔想拎住一袋二袋係office hour行出門口

我問admin可唔可以六點走呀 都係差一個鐘
admin話唔得
我又問admin可唔可以後門走呀 前門要經過幾十排枱
admin話 唔得 一定要正門

我dklm! 我而家係唔過試用期咋嘛 我無做錯任何事亦都無做對唔住公司既野
而家係要我係office hour拎住一袋二袋差在未拎紙箱咁橫過幾十人差未大大聲同幾十人講I am fired咁行出門口

突然無份工都算
原來你講既last day係要你last minute都唔準留低既意思 大公司原來真係得個樣 對外包裝得好令 走果刻
係要你員工即時好似過街老鼠咁走
你要一個無做錯啲咩既員工走唔緊要
可唔可都俾人有番啲尊嚴咁走
你有幾個月工作經驗
幸福過好多人了
咪係,呢半年大把人失業呀
會幾冇尊嚴啫
佢安排咗嗰個時間要睇住你走
你要遲啲走嘅話
佢咪要做多啲嘢
你咪大大方方見到人say個bye
咁突然連散水餅都慳返
尊嚴咁就無,睇黎你啲尊嚴同強國人既心差唔多程度
比人炒係咁架啦
同埋都唔會有人咁得閒去估你係咪比人炒 唔好以為自己咁重要
而家戴住口罩,唔怕啦
同埋間公司成五六十人
你又返咗三個月,識得人多極有限
邊有人記得你
你返咗幾個月工,可以有幾多野拎?
你其實同admin 講話執完野走
可以比你檢查個袋,叫佢唔好望住你
其實好正常
佢炒你通常同你講完就叫你即時走
如果你職責上會掂到啲公司敏感野
仲會搵人睇住你執野走 廢事你搞亂檔
如果佢比通知期你咪仲衰 肯定投閒置散 到時啲同事面口你諗你
你咁諗 唔駛做袋佢7日/1個月糧咪仲正
同埋佢叫你早走 你又賺左1 2個鐘
反正公司人夾人緣
佢唔識貨姐 咪再搵囉
當然呢份係你dream job就冇法啦
係門口屌班hr同老細祖宗18袋先走啦
有錢賠咪幾好
同埋即走仲好啦 無謂浪費時間
仲好啦,光明正大脫苦海
其實好少事,可能公司冇錢唔比你過試用期。
唔使覺冇面,同事只擔心下一個係唔係自己。冇人記得㗎!傻豬,下一份會更好!
比人炒,緊係拎支票即走跟住去嘆個靚茶,仲同佢做多幾個鐘頭野咁笨?
你ON9 JA
咁撚怕尷尬,比我就一野掃撚哂D野落地,大叫留返拜山執啦屌你老母
頭也不回咁走出門口
講真日日大把人過唔到試用啦
冇人會咁留意你
講真我覺得成個流程已經叫好正常
係你太睇重自己姐
走遲一秒都蝕
反正糧已袋
記住唔好俾佢撚你之後番黎攞票
叫佢即時計清楚 一係即榜一係入你戶口
反正你3個月都唔會落cv 唔駛好黎好去
而家先開始, 之後你做嘢有排你受
就算你做到幾高級, 一樣可以畀人兜口兜面咁diu, diu到半層樓都知道!
少年你太年輕了
屌你以為自己明星咩,個個咁撚注視你呀,跟本無人care
你係咪剛剛畢業第一、二份工?唔洗咁介懷,好多時公司炒人都唔係因為員工表現唔好,但公司偏偏就會搵藉口話係因為你唔好,可能怕比人告掛
來日方長,東家唔打打西家我之前第一份都一個月突然比個西hr炒,初初我都好唔開心,但發現啲咁嘅西公司早走早著,大把公司好過佢
樓主試用期幾長?
點解會一袋二袋
試用期都未過
至多咪得隻杯同月曆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞