養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
想問natural balance 室內室方呢隻糧好唔好?

同問

唔理咩牌子首先要避開嗰啲特別配方嘅糧,老貓、室內貓、減肥去毛球等等,對比普通糧會少左肉成分,多左平價穀物豆薯等大量碳水化合物同植物蛋白,夾硬減少脂肪長期食毛同皮膚都變差

NB應該得wild pursuit 嗰條line ok, 其實都勁高碳水化合物,尤其LID系列
樓主開個po呃完like就唔見左
想問natural balance 室內室方呢隻糧好唔好?

同問

唔理咩牌子首先要避開嗰啲特別配方嘅糧,老貓、室內貓、減肥去毛球等等,對比普通糧會少左肉成分,多左平價穀物豆薯等大量碳水化合物同植物蛋白,夾硬減少脂肪長期食毛同皮膚都變差

NB應該得wild pursuit 嗰條line ok, 其實都勁高碳水化合物,尤其LID系列

之前食開hill諗住轉下其他天然糧
對上一次買過nb見佢又食咪問下先
一陣去買留意返係未wild pursuit先
有哮喘係咪一定養唔到貓?
🤢啱啱養咗隻貓一個月。佢就四個月大嘅,佢就係咁有時咳吓同埋打黑痴係咪都正常?🤦🏻‍♂️
🤢啱啱養咗隻貓一個月。佢就四個月大嘅,佢就係咁有時咳吓同埋打黑痴係咪都正常?🤦🏻‍♂️

之前我隻細貓女都係咁,基本上幫佢調理腸胃吸收營養等自身抵抗力高啲,都係食罐頭,生肉糧再加益生菌,而家無再打

另外可以睇下呢個台灣人post,比貓仔食vitamin c,都係增強抵抗力,可以減少打乞痴

當然屋企乾淨啲少啲塵都有幫助
http://applewu227.pixnet.net/blog/post/5407370-如何增加貓咪的抵抗力%3F
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞