養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
除左spca邊到有得領養

助紂為虐

領養者都理應死全家

咁你唔鍾意都係果D貓義工姐 領養呢個行為未算係壞事吧

沒有領養,哪有仆街

助紂為虐丫屌你老母
Show Blocked User - 魚仔123
我隻貓一路食開乾糧,如果想乾糧外都俾少少濕糧佢食
咁洗唔洗好似轉糧咁逐少逐少加俾佢食?
因為之前試過俾濕糧佢食,佢都興趣不大,
同埋有少少肚痾
咁既情況仲應唔應該俾佢繼續試?
留名支持
同埋有少少肚痾

應該係習慣左高碳水化合物
濕量普遍低碳低纖維
隻貓腸胃太敏感會容易未消化哂高屙出
可以加啲小麥草或者蒸南瓜落濕糧度幫助hold住啲屎耐啲

另外有啲貓好⼀⼁⼀⼂⼀濕糧質地好多種,味更加唔洗講
可以每款買一罐試,睇下隻貓肯食邊種
同埋有少少肚痾

手快出左

另外有啲貓好挑食
其實濕糧質地好多種,味更加唔洗講
我隻貓唔鐘意飲水
咁如果餵佢食乾濕糧 咁應該點分配
即係應該餵幾多餐濕幾多餐乾
仲有我隻貓食親罐頭成日嘔 應該點解決

有無巴絲解答下
同埋有少少肚痾

手快出左

另外有啲貓好挑食
其實濕糧質地好多種,味更加唔洗講

唔該絲打
為左主子健康唯有真係逐款逐款試
我隻貓唔鐘意飲水
咁如果餵佢食乾濕糧 咁應該點分配
即係應該餵幾多餐濕幾多餐乾
仲有我隻貓食親罐頭成日嘔 應該點解決

有無巴絲解答下

幫推 我都想知
Lm
留名
雖然知自己唔會有心力養寵物
但都留名支持掃盲post
想知買貓or 領養後點知洗唔洗打針果d
留明
我隻貓飲好撚多水

用水機真係吸引好多

我果兩隻對水機無興趣
反而中意飲我地放係枱面飲左一半既水

我嗰隻一開水機就塞自己隻手去出水位撩 玩到周圍濕哂
就算平時用水兜都會玩 有冇方法令佢唔玩水
Lm
有無巴打屋企有露台
養貓咪唔可以成日打開囉?

同問
想問一個人住係咪唔應該養貓
大部分時間唔係返工就返學
交流返少少先

首先
KAKATO 唔是主食罐!!

如果本身係食全濕食 其實係唔需要再加水
水太多會令營養稀釋左 從而減少左營養吸收
尿濃度亦會降低 唔係好事來 要取得平衡

另外
木砂有分幾款的
第一 係崩解式 遇水變粉個種 用雙層貓盆

第二 係滲透式 木砂遇水不變粉 用雙層貓盆 直接流落底盆 牌子有花王同Unicharm

第三係凝結式 用單層貓盆 遇水結塊 牌子有cats best紅標同埋藍標
我隻貓飲好撚多水

用水機真係吸引好多

飲水量同攝水量係2回事

如果係食開乾糧 身體攝水量就應該更多
因為水份不足 導致無辦法排出積存上身體內嘅多餘礦物質/營養 加重腎臟嘅負擔
所以容易造成慢性脫水 尿道炎 尿道堵塞 腎石 腎病等泌尿系統問題
建議濕糧同乾糧混合埋一齊餵
長期偏食濕/乾糧都會對身體有問題

大路乾糧牌royal糧好壞參半,上網睇下自己決定

最好買天然糧,同埋最好有唔同認證,包括美國既測試,無添加,都係貴d,唔算貴好多,但對貓好d,同埋慳埋將來醫藥費

網上咁多種唔同糧,建議揀岩左一包之後唔好買咁大包,隻隻貓對唔同糧有唔同反應,試下邊隻糧隻貓唔抗拒食就得。都係建議天然糧。

唔好成日轉糧,好易有問題,一開始揀岩個隻就個隻,所以唔好懶。

濕糧可以試下雞肉味,大多貓咪都鐘意。

乾濕糧都好,太濃味對腎唔好,同埋要比多d水佢地飲,雖然濕糧都有水份,但係貓糧都幾重味所以盡量比充足水份佢地balance返

乾濕糧唔建議溝黎餵
因為2款所需消化時間唔同
腸胃負擔會大左
交流返少少先

首先
KAKATO 唔是主食罐!!

如果本身係食全濕食 其實係唔需要再加水
水太多會令營養稀釋左 從而減少左營養吸收
尿濃度亦會降低 唔係好事來 要取得平衡

另外
木砂有分幾款的
第一 係崩解式 遇水變粉個種 用雙層貓盆 牌子有 Pine Wood Cat Sand, Super Pinio Cat Litter同埋Cat's best 藍標小動物專用

第二 係滲透式 木砂遇水不變粉 用雙層貓盆 直接流落底盆 牌子有花王同Unicharm

第三係凝結式 用單層貓盆 遇水結塊 牌子有cats best紅標同埋

補充返少少
想知平均每月開支要幾多?

我每月用三千到3千5,養8隻
想知買貓or 領養後點知洗唔洗打針果d

佢話打左就唔洗 問佢拎埋針卡
未打緊係要
有無巴打屋企有露台
養貓咪唔可以成日打開囉?

同問

你住我高有露台再裝網架 裝左開就冇問題
怕佢跳樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞