養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
我隻貓唔鐘意飲水
咁如果餵佢食乾濕糧 咁應該點分配
即係應該餵幾多餐濕幾多餐乾
仲有我隻貓食親罐頭成日嘔 應該點解決

有無巴絲解答下

幫推 我都想知

當一日三餐 可以兩餐濕一餐乾
最緊要係食主食罐 而唔係副食罐
唔好乾濕兩溝

嘔既話我未試過
貓可唔可以食午餐肉

我琴日lunch 開左罐午餐肉
切左兩三塊之後
佢無啦啦跳上黎lam我舊餐肉兩下
我即刻抱走左佢
貓可唔可以食午餐肉

我琴日lunch 開左罐午餐肉
切左兩三塊之後
佢無啦啦跳上黎lam我舊餐肉兩下
我即刻抱走左佢

梗係唔得,對貓太咸
要避開人食飯嗰啲肉,無加調味料就得
有無巴打屋企有露台
養貓咪唔可以成日打開囉?

同問

你住我高有露台再裝網架 裝左開就冇問題
怕佢跳樓

可唔可以分享下點裝法?
裝格仔網係出面個欄到得唔得?
租緊屋唔想出錢幫佢裝個蚊網
但屋企人成日投訴無得開露台門好焗
我都好憎貓義工 但更憎你 垃撚圾 屌你老母

( Show Blocked User - 魚仔123 )
自己煮比貓仔食得唔得 貓仔會唔會唔食得太多油
如果落少/唔落 油 調味料 自己煮可唔可行
例如 白烚雞肉
出面買糧好似好多防腐劑
例如 白烚雞肉
出面買糧好似好多防腐劑

長期食白烚雞肉係唔夠營養架
如果想自製鮮食可以上網參考下
要加supplement 詳情唔係好清楚
但長期淨係食白烚雞肉就一定唔得
例如 白烚雞肉
出面買糧好似好多防腐劑

一係你整生肉,連骨內臟

剩係清蒸白烚營養太單一,剩係比到蛋白質
而且煮過嘅肉營養又少左好多,自製食物無番咁上下營養學只會玩死隻貓

有心嘅要買齊貓用嘅營養保充粉再跟份量加
另外有隻叫TCfeline嘅營養粉係mix齊所以營養,呢個就放便好多
留名支持
成日見貓義工同領養人開火

點解我要為左討好貓義工而做咁多野?

正正經經買隻貓返黎,唔洗睇人面色幫貓義工奶屎眼

支持買貓,貓義工死全家

支持買貓
我都好憎貓義工 但更憎你 垃撚圾 屌你老母

( Show Blocked User - 魚仔123 )

屌你老母
成日見貓義工同領養人開火

點解我要為左討好貓義工而做咁多野?

正正經經買隻貓返黎,唔洗睇人面色幫貓義工奶屎眼

支持買貓,貓義工死全家

支持買貓

買貓撚多命百歲,多福多壽

貓義工死全家
貓籠
最細請準備兩尺籠,唔好見放得落隻貓就買,因為你除咗要放隻貓入去,仲要放貓砂盤同食物兜水兜入去。最好就兩尺半或以上啦。

一隻成貓/1-2隻貓b:兩尺或以上籠

兩隻成貓/3隻貓b以上:最低限度請買兩尺半籠

另外籠買返嚟多數需要自行組裝,請注意一點:原先裝喺籠底嘅膠盤(用嚟墊尿嗰個盤)請裝上籠上面。
因為如果底盤裝喺底,貓嘅腳好易比鐵支卡住整親,所以底盤放上去等隻貓行得安全、瞓都瞓得舒服啲。

依樣其實可有可無,慣左屋企之後基本上唔會再用,如果話夾貓,我建議用房會更好,始終活動空間咁少真心唔會舒服得去邊。
呢兩日天口㷫, 發覺主人好似頽咗好多, 食嘢又慢咗, 如廁尚算正常, 佢都ok厚毛, 係咪熱得濟?剃毛幫到佢?

你哋點幫佢降溫
心態上呢?
有冇咩需要留意適唔適合養?
過往只有養過魚同種植物
我隻貓唔鐘意飲水
咁如果餵佢食乾濕糧 咁應該點分配
即係應該餵幾多餐濕幾多餐乾
仲有我隻貓食親罐頭成日嘔 應該點解決

有無巴絲解答下

幫推 我都想知

當一日三餐 可以兩餐濕一餐乾
最緊要係食主食罐 而唔係副食罐
唔好乾濕兩溝

嘔既話我未試過

唔該哂巴打
4個月大貓,食緊wellness core成貓溝皇家幼貓(食完就唔再買皇家)
Wellness嗰度係咪應該轉返幼貓
佢2.03kg
呢兩日天口㷫, 發覺主人好似頽咗好多, 食嘢又慢咗, 如廁尚算正常, 佢都ok厚毛, 係咪熱得濟?剃毛幫到佢?

你哋點幫佢降溫

剃毛其實冇乜用 佢散熱排汗位係肉球同個鼻個d位
一轉天氣貓通常會少左食野
可以開風扇/冷氣 通常會攤係地板散熱
留意下有冇飲夠水 多d換水
去到好熱先會用口好似狗咁抖氣 咁就好危險
小心中暑
病咗仲未update
抖埋今晚聽日打埋佢同埋回應返你哋問題
病咗仲未update
抖埋今晚聽日打埋佢同埋回應返你哋問題

小心身體,留名學野
你地主人會唔會咬嘢同咬人?
主人成日咬人 搞到屋企人好唔鍾意佢

唔會 梳化都完好 爪板由3個月大爪到10個月大仲未爛 我都係嫌污糟先換新 平時爪野就hea爪 做樣 發嬲就得把聲

唔會 梳化都完好 爪板由3個月大爪到10個月大仲未爛 我都係嫌污糟先換新 平時爪野就hea爪 做樣 發嬲就得把聲

我主人好鍾意咬鞋咬袋
發惡就咬鳩人

其實咬唔咬人呢啲係咪天生
定係要訓練出黎?
strong post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞