養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
上兩星期接左隻貓番黎
第一個主人養左四年
因為養左新貓 兩隻成日打交
要分開 先比我地養
但隻貓成日都訓 又唔痴我地
點算
上兩星期接左隻貓番黎
第一個主人養左四年
要分開 先比我地養
點算

好仆街 要新唔要舊

你都話隻貓跟左人4年,點會突然要親你
只有好好對佢,睇下佢會唔會放低
隻貓食開Blackhawk貓糧,但轉左代理,冇貨返香港,轉邊隻糧好?而定餵緊係百佳買綠色包裝嗰隻糧,隻貓好鐘意食,但隻糧好唔好?
上兩星期接左隻貓番黎
第一個主人養左四年
要分開 先比我地養
點算

好仆街 要新唔要舊

你都話隻貓跟左人4年,點會突然要親你
只有好好對佢,睇下佢會唔會放低

通常都會放低
但要畀d時間
你愛佢,佢會知
隻貓食開Blackhawk貓糧,但轉左代理,冇貨返香港,轉邊隻糧好?而定餵緊係百佳買綠色包裝嗰隻糧,隻貓好鐘意食,但隻糧好唔好?

百佳
味精貓糧梗係鍾意食
對身體唔好

去寵物店買過隻
一係就自己寫d雞肉牛肉魚肉佢食
我隻貓一路食開乾糧,如果想乾糧外都俾少少濕糧佢食
咁洗唔洗好似轉糧咁逐少逐少加俾佢食?
因為之前試過俾濕糧佢食,佢都興趣不大,
同埋有少少肚痾
咁既情況仲應唔應該俾佢繼續試?

我主人就由細到大都只食乾糧,俾罐罐佢就即黑面😾。佢依家都不知幾健康快樂😼。

如果你隻貓咪食濕糧會唔舒服,就唔好俾濕糧佢食啦。

濕糧對身體好d
留名
有冇貓奴係唔用貓籠

初初佢細個曳曳地 我先每隔幾粒鐘放佢入籠訓教

依家都大個 冇用寵幾年 由佢鐘意訓邊就訓邊
Lm
有冇貓奴係唔用貓籠

我都無用過,由佢揀訓邊
我隻貓食緊candiae冇穀物
有屙屎但硬係屎忽會痴到少少屎 好困惑 有冇人有改善方法?或者食咩糧/腸胃藥好
隻貓病左喂藥好慘
佢憎死我啦
有冇貓奴係唔用貓籠

我都無用過,由佢揀訓邊

我以為好多人都用
冇寵慳位好多
有冇貓奴係唔用貓籠

我都無用過,由佢揀訓邊

我以為好多人都用
冇寵慳位好多

真係有事先會用 係返黎頭幾日困下 絕完育又困下
佢唔想困就由佢啦 比佢係間屋打橫行啦
叫做有個籠不時之需咋
有冇貓奴係唔用貓籠

我都無用過,由佢揀訓邊

我以為好多人都用
冇寵慳位好多

真係有事先會用 係返黎頭幾日困下 絕完育又困下
佢唔想困就由佢啦 比佢係間屋打橫行啦
叫做有個籠不時之需咋

因為我見好多人連廁所同糧水兜都放籠入面
有無邊隻好既體內外驅蟲藥介紹?遲啲拎隻貓仔返來,想準備一下必需品

直接帶去獸醫度做身體檢查叫佢配埋杜蟲藥俾你
因為杜蟲係按體重
滴蚤就買frontline / revolution
蚤勁就用frontline 乾淨就用revolution (純粹我個人喜好)
以前好好彩遇到正常的貓義工
家訪左一次就比貓我地,而家養左一年啦

我隻貓唔中意食鮮肉,魚雞肉果d蒸好拆肉比佢都唔食,濕糧都還可,不過唔一定食得哂
反而中意食乾糧,同埋偷食m記漢堡扒
主人前排打完針後就會間唔中爛屎
直到呢排係日日爛 仲要有血
拎左屎去驗 無蟲無卵 依家等緊星期日睇醫生
有無有經驗巴絲
如果養貓係咪唔可以點香薰?香薰機同蠟燭係咪都唔得?
如果養貓係咪唔可以點香薰?香薰機同蠟燭係咪都唔得?

我養緊兩隻貓果陣都有點香薰
我諗頭兩次點果陣睇實少少,貓貓想搞果陣就鬧佢,咁佢就會知唔搞得。

Btw,樓主呢? 開完po之後未見過樓主
lm
想問下大家屋企有無神櫃?有無試過比貓整個櫃
岩岩接左兩隻b返屋企兩個星期 每日放風一個鐘再返籠訓 諗住等大啲再慢慢加長放風時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞