養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
你地主人會唔會咬嘢同咬人?
主人成日咬人 搞到屋企人好唔鍾意佢

唔會 梳化都完好 爪板由3個月大爪到10個月大仲未爛 我都係嫌污糟先換新 平時爪野就hea爪 做樣 發嬲就得把聲

其實咬唔咬人呢啲係咪天生
定係要訓練出黎?

我個隻由細到大都冇咬到流血
最多都係平時玩得肉緊會用力d
你地有冇人餵營養膏比主人ga? 我主人仲係3個月bb食乾糧同飲貓奶粉,大個左都想keep住比奶佢飲,諗住可以有營養啲(取代營養膏)同飲多啲水?
你地有冇人餵營養膏比主人ga? 我主人仲係3個月bb食乾糧同飲貓奶粉,大個左都想keep住比奶佢飲,諗住可以有營養啲(取代營養膏)同飲多啲水?

膏狀唔好加左太多糖分增加適性,好易蛀牙
同埋貓奶啲成分好差
我求其揾過幾隻有寫成分都加左化學防腐劑
你拎啲錢買罐頭好過
呢兩日天口㷫, 發覺主人好似頽咗好多, 食嘢又慢咗, 如廁尚算正常, 佢都ok厚毛, 係咪熱得濟?剃毛幫到佢?

你哋點幫佢降溫

剃毛其實冇乜用 佢散熱排汗位係肉球同個鼻個d位
一轉天氣貓通常會少左食野
可以開風扇/冷氣 通常會攤係地板散熱
留意下有冇飲夠水 多d換水
去到好熱先會用口好似狗咁抖氣 咁就好危險
小心中暑

我主人呢幾日行幾步就喘氣
攤起地下張開口,晚餐又食少左
但係又唔係好飲水
開左冷氣就冇喘

屋企有時冇人好難長開冷氣
可以點算好
有d咩危險,剃毛冇用?
我隻主人食開蒸雞 主食 之後長放乾糧 仲要唔要加補充品比佢 eg 離胺酸之類
我隻貓一路食開乾糧,如果想乾糧外都俾少少濕糧佢食
咁洗唔洗好似轉糧咁逐少逐少加俾佢食?
因為之前試過俾濕糧佢食,佢都興趣不大,
同埋有少少肚痾
咁既情況仲應唔應該俾佢繼續試?

我主人就由細到大都只食乾糧,俾罐罐佢就即黑面😾。佢依家都不知幾健康快樂😼。

如果你隻貓咪食濕糧會唔舒服,就唔好俾濕糧佢食啦。
養貓前建議準備:
靚女

d狗公貓義工專俾貓俾靚女
事後仲會借家訪為由騷擾對方
養貓前建議準備:
靚女

妹妹最近點呀
養貓前建議準備:
靚女

妹妹最近點呀

精力充沛過我
推一推
留名
等新屋入伙養貓
養緊3個月大貓b 好多野都未識
養緊3個月大貓b 好多野都未識

我都係
其實點解要貓籠?
新手
其實點解要貓籠?
新手

我就拎個籠黎罰佢無得玩
通常30分鐘就放翻佢出黎
一入籠就係咁扮可憐
話說我上個禮拜全家去左兩日一夜旅行返黎佢就唔肯係貓砂兜到屙尿,周屋屙
之後前幾日我就放左盆水係地下佢又走去屙
幾次都係咁

點先可以令到佢去返貓砂兜屙尿
其實點解要貓籠?
新手

以備不時之需

有用就會要用到
冇用既時候就會拎黎放雜物

例如 絕育 岩岩入屋 搬屋 罰佢 拖地 ....都會用到
聽日隻貓女會絕育 有冇咩要留意
話說我上個禮拜全家去左兩日一夜旅行返黎佢就唔肯係貓砂兜到屙尿,周屋屙
之後前幾日我就放左盆水係地下佢又走去屙
幾次都係咁

點先可以令到佢去返貓砂兜屙尿

就黎去旅行 仲要十日
雖然唔係全家 但都好驚佢唔開心發脾氣周圍屙甚至唔屙
新買左隻貓 其實係咪最好帶佢去做個body check 先
新買左隻貓 其實係咪最好帶佢去做個body check 先

lm
隻貓腸胃敏感 試左幾個牌子都係痾軟便甚至爛,當中origen已經算睇得出一條條屎 想問下有冇邊隻牌子乾糧可以介紹唻試下
隻貓腸胃敏感 試左幾個牌子都係痾軟便甚至爛,當中origen已經算睇得出一條條屎 想問下有冇邊隻牌子乾糧可以介紹唻試下

有無餵得太多?即係要跟包裝指示餵
食得多或者消化唔切都會軟便

另外你餵過邊幾隻糧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞