養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
乾糧黎講PRO PLAN算唔算好?
乾糧黎講PRO PLAN算唔算好?

所以under Purina 嘅都咪食
Mon petit
Friskies
Purina One
Pro plan
Beyond
Cat chow
Fancy Feast
想搵american curl,

香港係咪無?
lm
皮已正
最近睇咗好多關於養貓嘅資訊
好想養但未真正開口同屋企人攤牌
之前有試過輕輕提及到想養
但我老母好似唔多中意貓
話咩佢哋好臭,又會整污糟屋企
集思廣益下
大家有冇咩方法可以令屋企人同意養貓
其實係咪唔會再更新
我主子一向淨係食乾糧 佢好謹慎 一比新野佢食佢唔肚餓都唔會掂 就算撈埋落去佢都會淨食平時嘅乾糧 之前買左幾隻罐罐比佢佢死都唔食 有次已經等佢餓左一陣博佢食 點知佢都係無食 一比返乾糧出黎佢就即刻衝去食 究竟點先可以令主人食下啲濕糧呀?
lm
我主子一向淨係食乾糧 佢好謹慎 一比新野佢食佢唔肚餓都唔會掂 就算撈埋落去佢都會淨食平時嘅乾糧 之前買左幾隻罐罐比佢佢死都唔食 有次已經等佢餓左一陣博佢食 點知佢都係無食 一比返乾糧出黎佢就即刻衝去食 究竟點先可以令主人食下啲濕糧呀?

我用手餵 佢食左啖覺得ok就肯食
有無主人中過梨形蟲既奴隸可以分享下康復之路
我嗰隻好鍾意飲我水杯入面嘅水
次次都爬上枱'gud'高個身飲

有中過滴蟲,同梨型蟲一樣咁難搞,而家每日清砂同用熱水沖洗砂盆同拖地
飲嘅水過濾完重要煲過

好多蟲都係大便傳播,梨形蟲蛋重可以喺出面頂到幾個月,唔小心隻貓掂到食左落肚又生過
只要清潔足就唔洗太擔心
發動技能係街執好過

利申老婆發動左3次執左5隻養到十幾歲了
都係d 唔執就比屋苑掉既貓b
餵奶餵到幾時都訓得著
Lm
我反而想知點令佢地唔好係床到痾屎尿,因為有時我都唔知佢幾時痾,有兩隻又唔知邊隻痾,想罰都唔知罰邊隻
爛尾 變左病貓
自己隻貓仔由個半月大
養到依家10個月大,
困籠,買左張吊床吊係籠入面
依家就係放佢出廳玩,佢一眼訓都係上吊床訓

拖地掃地執屋 一唔乖就入返籠
剛搬屋無耐,想問下馬頭圍附近有無好或者平的獸醫診所介紹?
Lm

有中過滴蟲,同梨型蟲一樣咁難搞,而家每日清砂同用熱水沖洗砂盆同拖地
飲嘅水過濾完重要煲過

好多蟲都係大便傳播,梨形蟲蛋重可以喺出面頂到幾個月,唔小心隻貓掂到食左落肚又生過
只要清潔足就唔洗太擔心

幾個月
做到人都癲
洗砂盆 洗佢屎忽 洗食具 抹佢會去既地方 拖地
日日loop
真日諗住高溫蒸氣蒸哂成間屋

聽聞中過既貓,腸都會特別弱,每餐加益生菌夠唔夠?
定有其他 supplement 可以介紹?

佢不停聞 聞完就走 我完全無從入手

佢不停聞 聞完就走 我完全無從入手

你個情況要試好多隻味㗎
有啲真係嗰個牌子嗰隻味先食,同樣係雞可能第二隻牌子就唔食

幾個月
做到人都癲
洗砂盆 洗佢屎忽 洗食具 抹佢會去既地方 拖地
日日loop
真日諗住高溫蒸氣蒸哂成間屋

聽聞中過既貓,腸都會特別弱,每餐加益生菌夠唔夠?
定有其他 supplement 可以介紹?

所以點解話好難斷尾 一鬆懈又loop過

腸方面我覺得有影響,以前食肉醬無事而定食完唔係嘔就爛屎,剩係可以食thrive
除左益生菌,另外再俾牛磺酸,驚佢吸收唔足夠,同埋睇左呢個post講增加貓抵抗力,買左維他命C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞