養貓說明書(想領養貓嘅可以入嚟睇睇)

206 回覆
336 Like 5 Dislike
成日見貓義工同領養人開火,大家都係為隻貓好,兩邊立場都理解的,與其嘈,不如做啲實質嘢去幫下冇咩養貓經驗嘅大家,或者準備做得夠全面都提高到領養成功機會

頭盔:我係根據養貓經驗同不同渠道得知嘅資訊打呢篇文,所以好多位都未必夠完善,叫做比個方向你哋。

養貓前具體準備

貓窗網、貓籠、貓砂、貓罐頭、貓糧、貓廁所、貓玩具、食物兜、水兜、大毛巾兩條 等

逐樣逐樣講下有咩大概選擇,同埋唔同種類有咩好處。
貓籠
最細請準備兩尺籠,唔好見放得落隻貓就買,因為你除咗要放隻貓入去,仲要放貓砂盤同食物兜水兜入去。最好就兩尺半或以上啦。

一隻成貓/1-2隻貓b:兩尺或以上籠

兩隻成貓/3隻貓b以上:最低限度請買兩尺半籠

另外籠買返嚟多數需要自行組裝,請注意一點:原先裝喺籠底嘅膠盤(用嚟墊尿嗰個盤)請裝上籠上面。
因為如果底盤裝喺底,貓嘅腳好易比鐵支卡住整親,所以底盤放上去等隻貓行得安全、瞓都瞓得舒服啲。
貓砂
貓砂分好多種,某啲種類需要用雙層廁所,喺香港比較容易買到有以下呢幾種,另外仲有其他例如紙砂,但好難買又唔易用,唔推薦。

礦物砂
水晶砂
豆腐砂
木砂

礦物砂[/size=4
最常見嘅種類,遇尿會凝結,需要鏟走。

優點:吸尿速度極快,除臭(多數有落除臭添加劑),易用又易買。
缺點:啲除臭劑如果太勁,貓聞到可能唔鍾意,貓用嗰陣易造成粉塵,飛到周圍都係,重點係呢重砂好重⋯⋯

新手同埋未知道隻貓嘅習性建議用礦物砂。貓天生就有搵沙嚟屙嘢嘅習性,礦物砂嘅質感就最接近沙,得諗十隻貓有十一隻都識用,而且最易買,周圍都有。

[size=4]水晶砂
吸咗尿嘅砂唔需要鏟走,因為啲水晶石會將水份鎖喺入面,見到成盤水晶都變哂黃色先倒哂換新,即係你淨係鏟屎就得。

優點:方便,吸咗嘅尿鎖死喺石入面冇乜臭味,比較輕。
缺點:個人覺得偏貴,而且唔係每隻貓都鍾意用,你諗下啲水晶石三尖八角踩落去一定唔舒服啦。

豆腐砂、木砂
聽名都知係植物副產品,成份天然。
木砂遇尿會溶成粉狀(需要用雙層廁所)
雖然豆腐砂理論上唔需要用雙層廁所,但個人覺得都係用雙層好啲,因為話哂都係豆腐造,就算遇尿凝結成一舊嘢,啲貓喺入面踩下踩下好快就變咗豆腐粉,咁用雙層廁所仲方便。

優點:環保又可以分解,天然(我啲貓試過食埋落肚),冇臭味又唔會造成粉塵,溶解咗嘅木碎豆腐碎仲可以沖落廁所,方便。
缺點:貴。同埋真係驚啲貓食,如果你隻貓真係咁醒食鬼咗啲砂,你都係換第種砂啦⋯⋯

我喺香港買過嘅貓砂牌子:
Fussie Cat(一路用緊)、be my baby、Cat best、Ever clean、Fresh step
濕糧(罐頭、鮮食)

罐頭
好多人唔知貓罐頭仲有分為 主食罐 同 副食罐。
主食罐就係符合美國飼養控制中心嘅營養標準嘅罐頭,一隻貓需要從一罐罐頭入面吸收足夠營養。
副食罐就營養量較低,一般味道較重,可作零食,如果長期淨餵副食罐,除咗貓仔吸收營養唔夠,仲可能會食慣濃味嘢唔食健康淡口嘢。

所以點解都係貓罐頭分量又差唔多,但價錢差好遠呢?例如一罐6蚊一罐16蚊,就係主食罐同副食罐嘅分別。

我喺香港買過嘅主食罐品牌:
Wellness、KAKATO、GOODY、ZiwiPeak、Natures Variety、EVO、Organix、Zeal

副食罐就周街都好多,其實睇價錢都分到,唔知罐嘢屬於主定副直接問店員吧。

如果唔想淨餵主食罐覺得好貴,可以選擇副食罐+鮮食。我自己啲貓就主食罐再加每隻貓一條雞柳做晚餐。

如果隻貓唔鍾意飲水,可以每次餵罐頭都溝水,等佢吸收多啲水份。
想知平均每月開支要幾多?
鮮食

烚魚,烚雞柳等等。
如果想餵全鮮食,要注意營養供給,唔可以淨係日日食雞柳,要多啲唔同種類食材配搭,動物內臟係不可缺少嘅食材之一,所以新手嘅話都係建議餵主食罐,或副食罐加少少鮮食。
聽日再打
想知平均每月開支要幾多?

平有平養貴有貴養。
如果你普通咁養一隻貓
糧食貓砂500蚊內冇問題。
打多陣

貓糧
注意成貓同貓b係要食唔同糧的。
而成貓糧又有細分唔同效用,如:去毛球配方。
餵幼貓糧階段大約係2-9個月大,9個月大後可以根據佢嘅身體狀況決定轉唔轉成貓糧,如果見佢9個月大仲細細粒唔識大當然唔好轉成貓糧住喇。
幼貓糧營養成份較成貓糧高,如果貓仔7個月大已經開始肥仔有肚腩就快啲轉成貓糧,因為佢再吸收咁高營養嘅糧可能會太肥。成貓糧基本上注意返營養成分同效用就ok。

注意換糧嗰陣唔可以一次過換(純粹轉牌子都唔可以),要兩種都溝啲,慢慢減走原先隻糧嘅份量,幫助隻貓適應新糧。

我買過的貓糧牌子(比較少):
Orijen、GO!、ACANA、Hills(全天然配方)

貓仔水份吸收量好緊要好緊要(貓唔鍾意飲水),絕對唔可以淨餵乾糧,一定要濕糧乾糧都有
聽日講下唔同情況領養貓可以點,大約係:

-領養1-2隻成貓
-領養貓b
-本身已有貓,想加貓
-領養病貓/殘疾貓

-情侶/年輕學生領養貓
-屋企有孕婦
-屋企人貓毛敏感
-屋企有其他動物
-公屋
-工作繁忙人士
我隻貓飲好撚多水

用水機真係吸引好多
好有心
高質 正評
not bad
高質 皮已正
我隻貓飲好撚多水

用水機真係吸引好多

我果兩隻對水機無興趣
反而中意飲我地放係枱面飲左一半既水
我隻貓飲好撚多水

用水機真係吸引好多

我果兩隻對水機無興趣
反而中意飲我地放係枱面飲左一半既水

我果隻一唔記得山廁所門就會走入廁所飲污衊積水 好撚奇怪
留名
留名
可唔可以講下養狗+養貓有無野要特別注意
如果樓主有時間可以講埋帶貓移民/去外國
留名
如果想兩隻野痴我多啲,唔好淨係掛住自己玩呢
好想養但屋企人唔俾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞