脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 18

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
如果係雄禿,一般建議植完髮後keep住食藥,除非你肯定自己已經甩到停咗(因為唔係人人都會甩到去第七期)

雖然你植上去嘅頭髮唔太受DHT影響而甩,但你原生嘅頭髮係會keep住俾DHT攻擊,時間耐咗有機會你啲原生髮線向後退,淨低兩隻額角有頭髮係度請自行幻想下。
如果確認係雄禿,
西醫公認有效而且通過FDA就係 食Finasteride 同搽Minoxidil
不過有少量機會有副作用
巴打有冇m字額
想問洗頭洗得乾唔乾淨關唔關事?

見有人話要落2次洗頭水先係洗得乾淨
但平時都係洗一轉就完事
簡單嚟講testosterone生毛髮,但DHT就攻擊毛囊
聽落都合理嘅

如果依套理論,應該要講求testosterone平衡,
低testosterone = 唔生毛
高testosterone = 多咗轉生為DHT = 攻擊毛囊
我之前睇 要長期食藥 唔會根治
有幾份paper做過對照實驗嘅..好似唔見有大副作用(服用兩年)
但問題係 鋸棕櫚 本身個原理都係同保記一樣係 抑制 5α還原酶。
只不過佢效力無保記咁強,所以效果都比保記差。

咁既然原理一樣,有相同副作用都好合理。(當然人體唔係我哋想像咁簡單)
啲人都係當 鋸棕櫚 係 弱化版保記咁食。

如果有search下過啲討論,無論外國同連登都有人話食咗 鋸棕櫚 有性欲下降跡象。不過更多人嘅feedback係唔覺有用
不過都符合research預期,因為最出名個份paper都只係話
The results showed that only 38% of patients treated with Serenoa repens had an increase in hair growth, while 68% of those treated with finasteride noted an improvement.
COMPARITIVE EFFECTIVENESS OF FINASTERIDE vs SERENOA REPENS IN MALE ANDROGENETIC ALOPECIA: A TWO-YEAR STUDY
A. Rossi, E. Mari, M. Scarnò, V. Garelli, C. Maxia, E. Scali, A. Iorio, M. Carlesimo
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/039463201202500435

我本人就信萬物皆有毒,志在你點平衡啦,你飲水過多都會中水毒,抗雄禿某程度係逆天而行嚟嘅
其實好多時啲頭髮係已經甩咗,但重痴住係個頭度,咁你洗頭有外力沖佢咪甩囉,咁主觀睇落就好似集中係洗頭度甩。
正如你可以試下無啦啦拎隻手係咁摷個頭,你都會見到係咁甩架。
除非你洗頭真係好暴力當佢仇人咁,否則我唔認為洗頭會整甩啲頭髮。

你電同染髮,第一步其實都係 乸走頭髮表面層嘢 先,所以令頭髮變幼係正常。
但問題會唔會影響毛囊新生出嘅頭髮變幼先係脫髮關鍵。
至於影響程度幾大我答你唔到啦,我都唔知
不過一般角度係覺得個啲造型藥水會點到毛囊,或者經頭髮流入毛囊而影響毛囊健康,但有幾大程度,睇下有冇其他巴打解答下

一個毛囊嘅死亡係,首先啲毛囊頭髮數目下降,之後生出嚟嘅頭髮越嚟越幼,最後就唔識生頭髮。
至於係未成個頭咁甩,因人而異啦。
不過如果係雄禿,大部份人都係先m額,之後到個轉。而兩側同後腦啲頭髮一般唔受影響。
停用minoxidil最好遂步遂步嚟。

至於前額...唔知等其他巴打答
可以對比下以前同現在有冇變,對比下頭頂前額同兩側後腦嘅頭髮。
你可以定期影相記錄下。

個人意見: 個轉一般般咁啦,唔覺有事
萬物皆有毒,食藥前請先認識可能風險
體毛多過頭髮
無錯,雄禿係基因問題,基本上唔會根治。
目前所有話根治到嘅都應該係呃你。

如果真係要根治到,我諗要等到毛囊複製技術研發成功先得。
我最近有頭皮同頭痕問題,試用緊ketoconazole 成份洗頭水
有啲人話可以防吓脫髮,遲啲睇吓成效點先
有m額 其實係咪唔洗睇醫生都知係雄禿?直接買保記?
有$未盡下人事囉
邊度可以check到係雄禿定其他原因
戒J Telegram群
https://t.me/joinchat/EMOE2Ulb4sxDctTi6g3A-A

中醫:腎虛百病叢生
精既作用係用黎滋潤五臟六腑,所以丁得多會導致整個五臟六腑變差,就會出現好多症狀。
每射一次就傷身一次,包括做愛,夢遺(含精量唔多),而節制打J只不過係延遲你出症狀既時間/嚴重程度。

每人體質唔同,症狀都唔同,以下為最常見:
早洩,變樣哀,猥瑣,臉色灰暗,自卑冇自信、腰痛
腦力下降,暗瘡,有口氣,脫髮、耳嗚、任何神經症
體臭,易怒,夜尿,表達能力差,社交恐懼症,雙眼無神,前列線炎

戒丁必睇資料:

戒為良藥
https://www.qiusuoo.com/2
望下自己家族(雄禿係遺傳)
望下有冇M額(M額多數係雄禿)
你去睇醫生,佢都係用肉眼望下估估下。
有啲醫生會幫你驗下血,睇下身體有冇其他隱疾嘅,不過唔係幫你驗雄禿(好似係)
講真 其實真係唔少男人光頭 十個有4 5 個 亦都見有廿幾歲都地中海
我見台灣有d中心拎支鏡近距離照你頭皮幫你做頭髮分析
香港有無呢啲野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞