脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 18

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有冇團購?
我都係雄禿無啦啦頭髮曲左好似髮質變差左咁
點解唔食保記?呢個副作用好勁聽講
睇埋舅父外公? 女性有雄禿基因都唔會容易顯露出嚟。
體毛多少同雄禿就應該無咩關係
你當M額係雄禿係超級大佬啦....
只能講有少數人食保救到M額......
M額多數都係植髮+食保防止惡化
FDA認可嘅咪 Minoxidil 囉...
有可能咩?
本身降血壓藥嚟...
最明顯會有多毛症。
其實唔怕副作用唔怕死,好多嘢可以玩嘅...
其實老豆光頭個仔係咪都一定甩?見好多都係遺傳老豆
Minoxidil很少被正常完整之皮膚吸收,平均總塗抹量之1.4% (範圍為0.3~4.5%),最後會進入全身性循環。而口服Minoxidil錠後,基本上會完全由腸胃道吸收。
J AM ACAD DERMATOL AUGUST 2019裡面有一篇使用低劑量的口服minoxidil對於男性雄性禿病患的治療成效研究。裡面研究的對象在加入口服minoxidil之前都已經接受過一段時間的其他方式治療,包括口服柔沛、新髮靈或是外用生髮水等,也就是在原有的治療不變的前提下又多加上口服minoxidil 2.5-5毫克,研究結果顯示:有額外再進步的比例高達90.2%,而且有26.8%的受試病患有顯著的進步(在這邊顯著進步的定義是雄性禿分期症狀減輕一級),其餘8.2%的病患是狀況維持不變,沒有惡化的案例。這的確是很令人振奮的研究結論。

早期原本就有許多使用0.25-1.25毫克的minoxidil來治療女性雄性禿、休止期落髮的研究,不同的研究顯示有六成到八成不等程度的有效性,而且副作用低安全性高。這一篇研究結果對於男性雄性禿病患,每天5毫克的口服minoxidil也帶來一線曙光。

相較於外用minoxidil生髮水而言,口服minoxidil經過血液循環均勻作用到頭皮的每個位置,少了塗抹不均勻或是吸收不良等問題。因為minoxidil的作用原理與finasteride是不同的,因此原本就已經接受口服finasteride的病患也可以考慮合併使用;如果是曾經服用柔沛、新髮靈因為有影響性功能或是男性女乳症等罕見副作用而停用的病患,也算是另一種選擇。
知唔知呢啲按摩梳邊度有得賣?
利申唔淘寶
Noxidil 5 mg is oral form of Minoxidil. It comes in tablet form and is usually used for the treatment of hypertension. However, oral Noxidil is also widely used for the treatment of hair loss. Oral Minoxil is up to 70% more effective than the topical solution, because it can be absorbed more efficiently by the body.
有咩分別,推
保記副作用先勁
Minoxildil 外採 同 口服一樣比身體吸收,囗服仲易吸收啲
我見日本網有,一齊訂返香港?
你食過保記未 人地外國大把人食幾十年無野,同埋上網睇多d 資料,如果係有效安全 fda 唔會approved 咩
你要食我唔阻你,不過食完返黎講下效果
FDA Approve 安全,無話無副作用
我研究左生髮資訊over 10年,你追下post先講啦,P牌
之前(早幾個月)連登都整左個Excel做統計,入面廿幾個填左嘅巴打,有10幾個有副作用

呢10年高登/Discuss/連登都大把保記posts,自己google search下"保記副作用"都出哂來

保記自己話1%人有副作用,佢個sample size唔夠大姐,明明過半人有副作用。

性慾弱
條J扯唔硬
蛋痛
心口痛
胸骨突出
膝頭痛
想生仔唔該先停藥一排,唔係生畸B
你自己問下醫生囉
Minoxidil有乜大副作用?講來聽下
你係咪調轉左Minoxidil 同 Finasteride(保記)?

Minoxidil一向無乜副作用,因為效果都唔多理想
屌 你係咪on 鳩架 講緊口服啊 研究十年仲柒下柒下
finasteride 係公認最安全副作用低既藥 知唔知咩叫反安慰劑效應啊 心理作用啊 十幾年仲係到研究姐係無撚進步過啦 仲係到撩人嗌交自己檢討吓自己先啦咁你點解仲唔口服食啊 哂鳩氣
【佬訊專欄】保康絲的掙扎(佬訊)
更新時間 (HKT): 2020.01.20 18:15
https://hk.appledaily.com/finance/20200120/R552ID32CPXMHYOHZJL4JOYPM4/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞