脫髮 救髮 植髮 紋髮 織髮 用藥買藥謬誤討論 暨 你問我答 18

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我無食呀,just for your information

btw,你想查香港有咩註冊藥物可以用依個網
https://www.drugoffice.gov.hk/eps/do/tc/consumer/search_drug_database.html
香港果啲dutasteride全部係for前列腺肥大用
即係點? 少打丁都會甩
唔好R啦,R死啲毛囊就大穫,揾隻啱你嘅洗頭水搞走啲瘡先啦。
巴打介唔介意留tg 傾下
low testosterone 會引致脫髮,你可以查下,所以點解上左年紀既男人會多甩頭髮
食左保記半年,頭髮之前係有生返出黎,兩個幾月前開始係啦啦又甩到見頭皮,之後聽巴打講用埋倍健,用埋倍健一個月,依家頭髮開始生返同粗返,M字位開始有頭髮出
會唔會有副作用?
最衰係我唔知之前洗頭會唔會有甩頭髮呢個問題
其實每日甩頭髮集中係洗頭個陣係正唔正常
我而家個頭都唔算短同電左 應該難睇得出幾個月之後有咩分別
另外想知電/染髮會唔會有機會令頭髮變幼
同埋如果頭頂頭髮開始變幼
佢係咪唔會成個頭頂一次過開始衰退
而係一執一執咁慢慢越來越多咁衰退?
想問下齋搽minoxidil唔食藥係咪對前額冇作用
如果要停用minoxidil有冇話要逐步逐步停
絲打?
睇醫生先
嘩,好誇張

想問下咁樣似唔似有脫髮問顯
沖涼洗頭個陣甩 d 頭髮有時近根位會淺色
有 d 頭髮又變幼左
AVODART(適尿通)在2001年時,由美國FDA許可上市,用來治療良性攝護腺肥大(BPH, benign prostatic hyperplasia)。

它的成分為 dutasteride,屬於5-α還原酵素抑制劑類藥物。5-α還原酵素的功能是代謝男性體內的睪固酮(testosterone),代謝後會產生二氫睪固酮(DHT, dihydrotestosterone),而二氫睪固酮(DHT)則是造成攝護腺肥大的主要因素;因此,透過抑制5-α還原酵素,減少DHT產生,來達到減緩攝護腺肥大的效果。除此之外,後來DHT也被認為是造成雄性禿的主要原因,因此,也被使用作為治療雄性禿的藥物選擇之一。

製造AVODART的荷商葛蘭素史克藥廠(GSK)並不因此滿足,希望能再為AVODART加上「預防攝護腺癌」的適應症。

因此,GSK藥廠針對AVODART預防攝護腺癌的效果,展開一項大型研究 – REDUCE(Reduction by Dutasteride of Prostate Cancer Prevention)。這個研究總共包含 8231 名年齡介於50~75歲的男性受試者,其PSA值(前列腺特異抗原)則介於2.5~10 ng/ml(正常值為4)之間;接下來維期四年的時間,以隨機方式分組,每天服用0.5mg的AVODART或者是安慰劑。

在試驗期間,有 6729 位受試者進行攝護腺切片檢查或手術,服用 AVODART 藥物的受試者有 3305 人,發現攝護腺癌的有 659 人,佔 20%;服用安慰劑的共有 3424 人,有 858 人發現攝護腺癌,佔 25%。乍看之下,AVODART預防攝護腺癌的效果與安慰劑相較之下,確實有顯著差異(p < 0.01)。

不過,如果以罹患危險性最高的攝護腺癌 (most aggressive) 患者數量來比較,服用AVODART的受試者中有 12 人,佔 0.36%;而服用安慰劑的只有 1 人,佔 0.03%。以這種危險性最高、最應預防的攝護腺癌類型而言,服用AVODART不僅不具有預防的效果,甚至讓高危險性攝護腺癌的風險提高了12倍(p < 0.01)。

因此,美國FDA的癌症藥物顧問委員會(Oncologic Drugs Advisory Committee)以14:2的懸殊票數,認為不應通過AVODART預防攝護腺癌的適應症;FDA也在2011年1月份,拒絕GSK藥廠的申請。

屬於美國最大民間團體 Public Citizen 的 Worst Pill 網站則將 AVODART 列為「不要使用」(Do Not Use)的藥物之一,除了AVODART增加了高危險性攝護腺癌的風險,還有一個關於藥廠誠信的原因。

食得多會生cancer
食咁多嘢得唔得架...撞埋一齊會唔會出事?
如果真係想食...一係食下維他命A試下先? 問下醫生意見好啲...
因人而異
一般嚟講...雄禿第一二型係M額開始,到第三四期就連個轉都出事。
所以M額係早期徵狀嚟

當然都有啲人係地圖炮咁出事,成個頭一齊嚟,咁咪睇落係個頭出事先。
巴打你地屋企掃地多吾多頭髮?
因人而異,官腔講法一般都叫你試半年先review下。

不過之前追POST有啲巴打一個月就有嘢睇,有啲就三個月,人人唔同啦
可以對比下以前同現在有冇變,對比下頭頂前額同兩側後腦嘅頭髮。
你可以定期影相記錄下。

如果確認係雄禿,
西醫公認有效而且通過FDA就係 食Finasteride 同搽Minoxidil
不過有少量機會有副作用

嚴格嚟講 保康絲 係要用醫生紙買。

個人意見: 係明顯有M,但睇頭頂無咩問題,自己決定下啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞