SNOW PIERCER 雪國列車(劇版) 第一季

400 回覆
11 Like 18 Dislike
第四第五集開始入戲肉
其實我覺得套劇係想講社會階級觀念

first class嘅人係社會入面最top嘅1%
佢地攞住政府好多資源同埋知道好多秘密

而second係一啲中產
要學識嘅職業,好似女教師

third就係一班勞工階層
佢地係人數係最多,掌管住火車嘅日常供應
今集就講到佢地對於社會嘅話語權係近符0
要爭取過先可以派一個做代表
然後即使判條女有罪都可以變做緩刑

成套劇最重要嘅角色係Mr. W
佢作為架車嘅掌權者
佢大可以用極權嘅方式去judge條女有冇罪
但係佢用咗民主嘅方式去做
不過最後佢以掌權者同first class嘅利益
而覺得民主並唔合佢心意

佢想相信民主而另一方面又唔鐘意民主

sorry for 1999同TDLR
但係自己幾鐘意佢末日+火車背景
所以講吓自己嘅睇法

你呢段怪怪地
架車係女主暗中話事
但今集又用3等乘客參加審訊,後尾又夾硬唔駛坐。
先係女主怕3等人造反,後尾又驚頭等造反又怕癲妹亂爆野。
結論-女主冇考慮民主問題,只係冇政治手腕又冇殺人決心。小女人夾硬掌權唔識收科咋。
agger
不過佢點決定都死死地

一星期先一集 好難頂
架車唔停得,一停就冇電開唔番
點樣cap哩種圖
咁就printscreen
Btw 唔講

劇情同呢幾集編劇

基本上係得 女主同變熊妹LJ 係睇得

嚴格講我覺得LJ 既戲係發揮得好過 女主角

搵返imdb 原來變態妹 都幾多戲路, 有集劇叫cold 都擔正做到主角 應該真係有的料到

為左變態妹 我會繼續睇佢點玩佢老豆隻假眼 ! 同斷人jerjer ! 正
400人可以推得郁1001卡嘅火車,咁佢地某程度上犠牲得好有價值
鍾意末日+火車背景可以搵返套戲黎睇下
套戲有睇過而且都幾鐘意
所以劇第一集爆W係邊個嗰陣好驚訝
如果講到咩都無得解 叫人唔好深究既話 同嘩眾取寵有咩分別
未播到解題果part姐....
暫時覺得套劇中中挺挺,大方向都係被統治者同統治者之間既對立但套劇既表現手法真係麻麻,鋪左幾集既謀殺案就係為左呢場審判但成場戲個劇力係相對薄弱,希望之後會好d

電影版最吸引就係個設定同描寫社會現實主義
社會現實主義就好多作品都會講但snowpiercer用成架列車去代入成個社會就一定會有d犯駁位,只要唔係大bug我都會接受既
黑人好on9 想打7佢

至於冰封果到大家點睇?我覺得似9up多
,依家做實驗之後都係比d有錢人永生
個tribunal 個下估唔到
似係畀有錢人捱過冬天喎 佢咁緊張冷凍之後嘅復原程度 就係因為如果最終維持唔到全架火車就要將first class冷凍。如果用生人做能源咁之前都唔使冒住引致雪崩嘅危險而行咁快 鐘意減幾多速度都得
最新果集,JC d戲真係不得了
原本佢就係列車設計師

有個位唔係好明
女警見番魚生女友好似唔係咁happy
因為佢最後一刻唔係諗起佢?
最尾諗住叫細路做咩
又做二五仔?
電影版係做零件嘛
女主意識到佢就快玩完個掌權位,大小事務佢都落足心力,但無可能再咁落去,想培養將來接班人,佢之前見個細路計數好掂,處理列車事務需要工程同數學知識,女主係今集亦講左佢有份設計部車+威佛俾左卡尺佢,好可能女主佢係威佛個女/大徒弟,為左keep住架車同盡量去救人類,佢都付出左一切,睇佢間房已經知到佢都有人性一面,而且都要讀好多書,加上抽屜係人類冷凍庫可能係真,面對重任,好大壓力,所以今集都有show到佢搵心理輔導,證明佢好快會退場,列車個社會係今季尾可能會崩潰,但女主依舊有佢既抱負、知識同能力,應該無咁易死,可能會拉埋黑鬼做同伴對抗翻三等車箱班黑社會同造反派

今集真心幾好睇,開始睇到社會共存亡都好重要既一面,又睇到女主深藏功與名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞