SNOW PIERCER 雪國列車(劇版) 第一季

400 回覆
11 Like 18 Dislike
變態妹幾正
開頭以為用列車做背景既查案劇,其實真係查案會幾好睇
夠晒通俗,列車空間又細,唔同CLASS D人又互相猜忌
但4集就完左件案,仲要流流地,感覺上又唔似查案劇
主角入左雪櫃,攪到又想點之後講咩
暫時都未知套劇係咩片種
其實只係一個賣雪櫃既 commercial ads
起架火車嘅時候冇份幫手
等火車起好嘅時候就夾硬迫上火車
冇任何貢獻,燒資源不特止
仲開口要求更多福利
同支那蝗蟲冇分別
低端人口有佢地貢獻既
劇情唔撚掂
唔知做乜9, 但又想睇落去, 女角老得黎好正
咩戲?
垃圾到仆街
棄得
完全眼高手低之作
係咪地球停轉日
第5集好番少少
不過出面個景怪怪地,好似冇冰封咁。

法庭單野明顯反映女主係普通人,根本唔識政治手段。
最新果集應該係暫時算最好睇 劇情推進快過頭四集加埋 又有啲政治味道 但無啦啦呢一集留低咁多伏線 萬一如果埋到個好尾都叫傑出之作
朝早好似係冇咁凍,夜晚凍好多
點會尾,依d至少三季貨仔,淨係比人踢爆創造人冇左影,然後又革命 就寫到一季啦
見頭幾集啲劇情咁零碎又少悶 無啦啦一集交代咁多野有啲驚訝
你有冇睇過電影版
已經預定左有下一季 美劇性格收得就瘋狂開season
1001卡先玩得幾卡 二等卡故事又未develop
我當佢後幾集開始講三等

仲有唔好忘記個endgame係tail要革命
而家硬係凝住今季結尾係造反,踢爆冇老闆,然後成架火車炒左。
最後死剩嘅人喺路軌見到遠處有另一架火車駛緊埋嚟……
下一季,全員死剩種去第二架列車嘅尾卡……
查案都查左四集 冇咁快嘅...我估
有,做咩
第四第五集開始入戲肉
其實我覺得套劇係想講社會階級觀念

first class嘅人係社會入面最top嘅1%
佢地攞住政府好多資源同埋知道好多秘密

而second係一啲中產
要學識嘅職業,好似女教師

third就係一班勞工階層
佢地係人數係最多,掌管住火車嘅日常供應
今集就講到佢地對於社會嘅話語權係近符0
要爭取過先可以派一個做代表
然後即使判條女有罪都可以變做緩刑

成套劇最重要嘅角色係Mr. W
佢作為架車嘅掌權者
佢大可以用極權嘅方式去judge條女有冇罪
但係佢用咗民主嘅方式去做
不過最後佢以掌權者同first class嘅利益
而覺得民主並唔合佢心意
佢想相信民主而另一方面又唔鐘意民主

sorry for 1999同TDLR
但係自己幾鐘意佢末日+火車背景
所以講吓自己嘅睇法
含眼珠係咩玩法?
好撚變態條女
LT黑裙好撚正 對波仔
LJ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞