SNOW PIERCER 雪國列車(劇版) 第一季

400 回覆
11 Like 18 Dislike
明白
咁男主扑完ex wife zarah, 又返去尾卡同josie講好愛佢
你只要相信全能嘅Mr Wilford同永恆嘅engine係會帶領我哋捱過寒冬一直生活落去就可以了
好問題嚟

有人推斷過原著成架車26,026米。
見外國評分低同叫你睇電影版都無謂晒時間睇tv版啦
電影版無論係劇情定演員都>tv
唯一好就係夠新 畫面好過電影
Netflix果然再一次無令人失望
火車版csi
劇情又碎
設定嘅野就無謂駁啦
睇到想棄劇了
電影版好太多
套戲目標好清晰
依D一拉長變做劇即刻好鳩 好似講男主查案係主線 反抗上頭等係支線咁睇到o撚哂 都唔知自己睇緊乜
之前仲以為係講佢哋點樣密謀/準備去革命
點知係查案
個黑人一講野就似rap緊咁 睇到好冇投入感 加上本身美隊做比較
電影版太入腦,又有美隊、古一同宋康昊加持
睇左三集真係覺得似末日列車csi
第二集同第三集由死人無啦啦講到偷粒野整毒品
我睇到勁跳脫
隻結婚戒子真心on9
世界末日邊撚個要你
根本無人想要隻戒指
又換唔撚到錢
屌 原來依度先有人討論
btw

有個巴打係第個post度:

//我一直都話套戲係香港既抗爭情況
尾卡個老野就係司徒華果班老泛民
隔一排就人班後生去抗爭, 但就同頭卡(支那)夾埋清洗人口
點知比主角得米, 所以頭卡就要清算埋個老賊

而最清醒既就係個韓國佬, 同主角講你響部車入面抗爭係冇用, 脫離部車先係新天地, 所以要炸Q左部火車要獨立//

係建制內求變 結果又係想你永續抗爭

劇版男主啲戲麻麻地
個設定由一開始已經係超現實,唔需要深究,只能講哩個idea只能拍電影,一拍劇就要解釋好多設定上嘅唔合理
可以睇下最近有套同類型電影”the platform”,又係用超現實設定去帶出背後嘅意思
但係 the platform 都係有少少拖戲

如果佢做一套劇都咁走 我諗真係season 1 都未必有心追哂佢

佢第三集真係完全摸不著頭腦
已經又變化到有少少唔知佢個故仔想點走

可能tail 果班好快就會開始革命打到上去 個故事先講得返順
咁快已經比 男主接觸到TAIL 比埋匙
講埋比佢地只係隔幾道門
其實大家都係個咁窄既地方 就算守衛人數佔優都無乜用
打極都係前面個排
鑽石都冇粒咁
早兩日睇完電影版 覺得好好睇先睇埋劇
好似變咗查案戲咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞