屯門樓討論(3)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
舊樓 3百幾呎 好多開2房都正正常常

新樓真係發水太嚴重
首先利申, 住左屯門廿幾年, 之前細個住小欖(即係而家既轉車站)

四月入左市買山山, 但我尺價回曬之後15K 有找

掃管芴即係唔好攪, 自問咁多年我入去真係數得出(而家揸車上去引水道跑步先多番) 。由星提數到入面Oma Oma 珺龍灣, 如果選擇要行出黃金巴士站15分鐘走唔甩。入面有屋苑車,但你睇番元朗十八鄉嗰堆樓就估到有幾密。

配套, 出面得一間藍店茶餐廳, 要食要買都係要出番去黃金, 又係15分鐘路程。落雨就仲仆街

話會開荃屯鐵路出荃灣又講緊深井起唔到站,終站係荃灣又係一樣塞。而家又吹會拎埋明日大愚縛埋一齊傾。又話11號幹線出口, 2017 年吹風駁埋深圳灣大橋直出,十年都未必起到貨(你睇到屯赤條隧道拖左幾耐)

藍地"相對"較好, 起碼行落去有條街仔(Lam Tai Grill) 行到去輕鐵站,一個站兆康轉西鐵, 遲D 洪水橋真係砌個CBD 既話都比掃管芴近。
我之前都諗過泳池個SHK 盤, 但

出九龍巴士尾站
景觀開揚
搏後幾年真係起屯門南

問親AA 都係話一定貴過山山, 你預17K/尺up, 同埋泳池塊地rebuild 又要食幾年塵, 又吹風話新站上蓋會起樓, 點起又唔知。

最後我買左山山
不嬲新舊樓都係咁計法,分別只係而家新樓窗要大,又有露台,主力牆要放入啲,唔可以靠外牆

而且新樓無左天井/光井設計(實際咩原因我無考究)大部分時間得一面窗,變相開則受限,所以先會攪到新樓咁唔見洗
住左屯門24年表示
你生活返工唔離開掃管忽就買個頭
係幾年一次入黃金海岸食自助餐或去舊咖啡灣bbq先會行青山公路
對比之下山山贏左
我諗我去黃金多過山山,山山果邊就算揸車經過都計都一定5次內

不過山山淨係有輕鐵都贏啦,基本上無得拗
但老實講
用山山同掃管笏做比較其實無咩必要
本身兩個地區都完全唔同概念,尺價都有明顯分野
即係15-17K 買景峰既山山細單位 VS 11-13K 買掃管笏中SIZE
我諗咸魚青菜各有所愛
唯一ON9既就係15-17K既轟隆灣
最簡單直觀去諗
唔清緊D山山尾貨,點推泳池盤出黎
自己打自己就無意思啦
但又咁諗喎,如果佢唔快啲賣,一陣海皇路未賣曬,54區4000伙又追住黎
好似仲話有埋商場好似vcity咁
咁我諗佢都估唔到
山山去貨咁慢之餘 仲要撞正武肺
邊有得同VCITY比呀
細幾十萬倍
非住宅用地得5萬呎,攪完會所車場,有無十個鋪位都成問題啦,同v city 比?
For your reference, 瓏門淨係會所同平台花園都over 30萬呎
都幾難佢地講緊樓下得個商場仔搭幾間舖就有可能, 類似海典軒咁, 你要等個mall 出現可能要等屯門南站
我以為講緊54區,海皇路商用地得2萬呎多啲,2萬呎係幾大?將軍澳海翩匯冒險樂園就係2萬呎喇
上回小弟講到想買屯門深井一帶
有巴打比過意見 可以等上源收樓先
我自己就唔急買 但見永泰又推新盤
如果兩房471萬二蚊尺都想入下票

連睇樓都浪費時間
正面d諗
人地妙法寺間學校係band1名學
仲要女校黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞