不如數下日本JPOP流行文化點屌打KPOP

544 回覆
240 Like 180 Dislike
乃團都唔知?
至少寫咗50首歌啦,作曲唔計填詞
不如google 清楚啲
另外你用緊一個26歲同一個41歲嘅比
iu 跳得演得唱得作得,仲有外貌身材。。。。
想問如果要作一首好歌有咩條件?
Beethoven 啲 sonata好多都係用同一個pattern同一set chords去作 咁又係咪代表佢廢?
一首歌係睇佢melody夠唔夠catchy,易唔易入口,當然都好睇個人喜好
但多樂器係咪代表勁?係講緊一個人有無sense同creativity喎
仲有IU 極多歌自己作自己填詞
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_songs_written_by_IU
sorry我唔知你standard啦咁
我啱啱Google 完 作咗51首,人地不嬲係音源怪物,賣歌都夠食,
唔使咁認真 佢哋志在撚鳩啲真心膠/崇日撚
導ching反串得好勁
睇唔透正負皮==
akb唔賣肉邊有人睇
賣幻想賣女朋友人設
日本真係高質好多
唔熟樂器唔熟樂理唔知我講咗啲乜你覺得我唔熟
做composer第一樣嘢係be open be curious而唔係judge一個好紅嘅composer再話人垃圾
當然如果好似cardi b咁cheat法係屌得 但人地啲歌易入口 melody又catchy同多配器 都叫match哂你啲standard
唔明有咩好屌
秒左
佢唔敢覆
2020年仲有人打交
父哥玩港版n號房?
我諗akb有啲成員去到畢業/離團
都仲係一舊飯咁乜都唔識(除非你好主動去學)
kpop真係要練習生訓練好先出道
仲要透過內部競爭嚟揀最優秀嘅出道成員
無論唱同跳
kpop同jpop嘅偶像根本兩個層次嚟
係咪奶木板?
真...
ok 咁直接講japanese 80s city pop
plastic love一樣同一個pattern, 一樣好易聽出哂佢d details
其實全世界作曲界做緊同一樣野 你得2-3分鐘時間 人地無可能用返classical個種作曲方法去玩變法
唔好盲反啦
其實你搵返日本風ge歌
唔係人地識唔識
係人地同你唔同口味 唔好逼人地同你一樣
heavy rotation都已經係咁啦
未成年就要人影水著 仲要係勁少布
nako咁純都要佢push個胸影相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞