(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(24)

311 回覆
83 Like 0 Dislike
日日打飛機

已經好耐冇甜
文?
又話有文
打緊
我以自強會的名義承包了七圍酒席,近百名來自不同階層的自強會成員來到婚禮場地,平常很少機會讓這麼多會員聚首一堂,一時間房侍農的婚宴好像變成了自強會的周年晚會。

因為我自掏荷包的關係,會員不用付錢當人情,他們都預備一些禮物送給水房二人,好像王采堤畫了一幅二人的油畫給他們,水桂麗收到非常高興,盛讚王采堤的畫功了得。

萬喜、萬黛兩兄妹聯同西北部的自強會成員前來到賀,那些成員不乏元朗事件中一同奮戰的手足,飯桶武等有參與過元朗事件的自強會本部成員,不期然與對方寒暄一番。這些來自西北分部的自強會成員合資到金鋪打造了一把足金金鎗送給房侍農,萬喜道:「房SIR,祝你金鎗不倒,鞭鞭有力。」

房侍農首次與萬喜見面,並不知道對方來歷,只知道對方亦是自強會一員,高興的接過對方的賀禮,說道:「多謝,隨便坐,招呼唔到。」

房侍農嘀咕道:「阿志,你自強會啲人都幾有個性,第一次見面就同我開啲咁嘅玩笑。」

我笑道:「佢份人較為幽默,而且佢係圍村人,好重視傳宗接代。」

房侍農訝道:「乜佢係圍頭佬嚟咩?都唔似嘅!」

我道:「睇唔出呢!佢大伯仲係獻世派嘅創黨元老之一嘅萬歷。」

房侍農的視線瞥向別處,笑道:「有啲野唔知你做阿哥嘅睇唔睇得出呢?」

我循房侍農的視線看去,阿興與萬黛坐在一角,二人的手纏在一起,儼如一對戀人。

房侍農笑道:「睇嚟你同萬歷會拉上關係,親上加親喇!不過佢地咁細過,你做人阿哥嘅,要好好睇住佢地,萬一搞出人命就唔係咁好啦!始終你都係公眾人物。」

最近我比較忙,並沒有留意到阿興的感情生活居然生出如此變化。

隨著時間的過去,越來越多賓客抵達,游大輝的爸爸因為之前與呂伯母一同在花蕊展合作過的關係,接受呂伯母的邀請前來飲宴;布正麗的爸爸亦因為與呂伯母一同籌備顧琛琛的葬禮,與呂伯母認識,受邀前來水房二人的婚禮,呂伯母可真是長袖善舞。

游大輝伸手指向不遠處的宛琳珊,道:「老豆,嗰個咪就係你未來新抱仔宛琳珊囉!係咪好省鏡呢?佢依家係當紅明星嚟架!」

游世伯拍了拍游大輝的肩膊,道:「阿仔,唔係老豆潑你冷水,做人要有自知之明,入娛樂圈嘅女仔都係好高騖遠,你又唔係有錢、又唔係靚仔,人地點會睇得上你。」

游大輝心深不忿,道:「老豆,我識咗珊珊咁多年,佢唔係啲咁嘅人,只係因為佢缺乏安全感,所以睇錢先較為著緊,佢係鍾意一啲有上進心嘅男仔,我依家都讀緊毅進,將來學有所成,會搵到一份有前途嘅工作,到時珊珊就會對我另眼相看。」

游世伯搖了搖頭,他亦年青過,知道被愛情沖昏頭腦的游大輝是聽不進旁人的說話。

偽進有廿年歷史喇
毅進
水房
毅進 唔好寫到我最後變黑警
咁唔會

你個角色唔係走依啲路線
依一章就告一段落
睇返呢啲日常生活線都好好睇, 由其係感情線
跟住有咩打算呀春巴
儲下文

出新故
期待 到時再追你po 追你文
加油,期待
下,唔好爛尾la
我追左依個故好多年
由平行線故追到依家
巴打加油ar 仲有好多人睇緊
Push
收到

你地嘅支持係我嘅動力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞