(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(24)

311 回覆
83 Like 0 Dislike
完左呢章之後希望春巴快D返黎
我與陳依官、Humphrey等人去接待其他來賓,這時文光義從出現在入口處,我愕然道:「點解你會嚟依到架?陳依官叫你嚟嘅?」

文光義把藏有人情禮金的利是封交給陳依官後,搖頭道:「唔係陳依官,係呂小姐請我嚟,之前我地成日去睇opera成為咗朋友,幾日前佢派帖請我嚟飲。」

我聞言吃了一驚,道:「你講嘅呂小姐,唔通就係呂靜宜。」

呂靜宜瞧見文光義,揚了揚手道:「光義,嚟咗喇!快啲過嚟一齊影相啦!」

文光義爽快地道:「好啊!」

原來他倆已經熟絡到一起去看歌劇的程度,想到這裡我不禁對文光義生起一絲嫉妒。

不知何時,布正麗來到了我的身邊,道:「點啊!妒忌啊?眼火爆啊?你份人又唔嗲唔吊,靜宜返嚟咁多次,你都無表示,靜宜好女仔嚟架!緊係多人追啦!」

布正麗的話很有道理,可是我和呂靜宜都知道彼此的難處,我沒有信心可以向呂靜宜承諾什麼,現階段我有著自己的打算,我只能把我們的緣份放交給上天,希望牠可以為我們的未來作出安排。我和呂靜宜現在的身份只是好朋友關係,她是一位在各方面都很優秀的女孩,她有很多的選擇,文光義亦很優秀,與呂靜宜志趣相投,如果他們真的開始,我也沒有資格去說些什麼。

我苦笑道:「我地嘅問題唔係妳睇落咁簡單。」

「我知你唔可以離開香港,佢又要留喺英國,其實如果你真係鍾意佢,依啲都唔係問題。」

我苦笑道:「或者我唔夠愛佢啦!」

布正麗聞言為之氣結,轉身離去。

這時,有人喊道:「喂!鳩爺。」

我循聲看去赫然有一段時間沒見面的霍去登和姚智風,姚智風打招呼道:「喂!大鳩,好耐無見喇!」

我愕然道:「點解你地兩個會嚟依到嘅?」

姚智風道:「我地早幾日返吳林紫娣搵依官,佢嗰陣叫緊人嚟飲,我地知道唔駛錢,咪嚟痴餐囉!」

我聞言感到好笑,就算是心底話也不應當面說出來,姚智風當真老實不客氣。

霍去登道:「鳩爺,其實咁嘅,我地睇報紙知道你依排撈得掂,報紙話易生想用七位數去簽你,我地想跟你搵食,幫你斟茶遞水,做下阿四。」

對於易星宿向我提出加盟的要求,我還未答允,基於商業秘密,不適宜在這種時地向他們說,我道:「依啲報紙佬亂寫啫!你地唔係信啊?」

姚智風道:「大鳩,話晒我地都係鋤DEE會嘅成員,依家你彈起,關照下啲老死都好應該吖!我知你唔會係啲發咗達就唔識人嘅人嚟,一於我地三個拍住上啦!」

霍去登道:「鳩爺,唔怕老實同你講吖!我同姚少都失業咗一段時間,我地讀書唔成,又無一技之長,唔想成世做跟車仔、廚房仔。」

姚智風道:「香港啲商家佬出啲雞碎咁多人工,就想洗死人,我同阿登真係疊埋心水跟你搵食架喇!」

霍去登與姚智風把他們的景況說得那麼慘,加上我真的再需要多一兩位助手協助我處理日常事務,於是我道:「咁好啦!你地就嚟幫我手啦!」

霍去登喜道:「我一早就知鳩爺你重情重義,唔會忘本。」

姚智風道:「大鳩,你放心啦!你一定無請錯人,我地實幫到你手。」

這時,我那首「我的宣言」響起,台上開始播出記錄著水房二人成長點滴的片段。
繼續支持春巴!
春巴加油!
我被帽了
帽事放心
硬係覺得請啲嘍囉熟人做伙計好易出事...
繼續留意
同布甸互動得兩句就無啦?
下季先
最緊要唔好爛尾追左幾年
呢啲唔係做咗頂心杉就係喺關鍵時刻出賣主角
100%出事
留名睇出事
十成出事
如果係我就唔撚理佢地喇,已前兄弟有難唔幫手不特止仲要玩小圈子
主角睇重朋友

現實很多人都試過以為係老友,但信錯人
房侍農的婚宴結束後,飯桶武與矮仔文意猶未盡,提議到加洲紅盡興,很多自強會的成員附和,呂靜宜道:「我唔去喇!忙咗成日,我同爹地媽咪返屋企休息喇!」

呂靜宜又向文光義道:「光義,我地架車有位喎!車埋你吖!」

我插言道:「呂靜宜,你地成家人忙咗成日都攰架喇!我架保母車夠大,可以車埋文光義。」

文光義道:「呂小姐,我都有啲說話想同成皇志講,我跟佢車得架喇!」

為了方便自己的日常生活和工作,兩星期前我賣了一架保母車,我並沒有車牌,只好由剛考獲車牌的尚興國當我的司機。

阿興跟隨萬喜等人到卡啦OK消遣,不與我們同車,尚興國在駕駛,車箱中只有我和文光義,他好像看穿我的心事,道:「我諗你誤會咗我同呂小姐嘅關係,我只係當佢係朋友,而佢都對我無任何意思,其實過多幾日,我都會離開香港,要返美國一段時間。」

我聞言一愕,文光義在短短的時間內讓宛琳珊得到多個獎項,這已經證明了他的實力,dream music和蔣天殺定必器重他,為何他突然間要離開?

我問道:「咩原因走得咁急?dream music同宛琳珊無咗你,真係唔得掂架喎!」

文光義道:「都係啲私人野啫!況且我唔係一啲長時間逗留喺同一個地方工作嘅人。」

我瞧向文光義,道:「依個係藉口啫,你覺得留係dream music唔可以完全發揮到你嘅才能,不如你過嚟同我打工啦!我可以俾dream music更優厚嘅條件你。」

文光義哈哈一笑,道:「嚟幫你手唔係唔得,但我想清楚你嘅野心,傳聞易星宿用七位數去簽你,你會唔會答應佢嘅條件?」

我反問道:「咁你覺得我應唔應該簽佢?」

文光義瞥了正在駕駛的尚興國一眼,我意會他的意思,道:「阿國同我爸爸都認識,係世交嚟,大家幾次出生入死,我絕對相信佢。」
文光義嘴角上揚道:「成皇志,重情義就係你最大嘅弱點,如果我係你嘅敵人,我一定會用依點嚟對付你。」

我道:「我唔係啲咩心存大愛,可以為唔識嘅人無條件作出犧牲;但我亦都唔能夠為咗成功,可以做到六親不認嘅人。」

文光義倏地問道:「成皇志,你嘅目標係咩啊?」

文光義這句簡單的問題卻把我難到了,在我剛回到這個時光的時候,我只是希望可以把書唸好,原校升上預科;預科的時候,考上大學;大學畢業後,便找一份穩定的工作,然後利用自己超前的知識去穩定投資;可是因為一連串的變故,我的目標改變了,投身到娛樂圈,希望可以名成利就。

我道:「我希望可以成為一位偶像。」

文光義哈哈一笑,道:「你知唔知邊一位係最受歡迎、最有影響力嘅偶像?」

「歌神森?」

文光義搖頭。

「麥當娜?」

文光義搖頭。

「Michael Jackson?」

文光義搖頭。

「披頭四?」

文光義同樣搖著頭,他伸出手指指向我身後,道:「古今中外最受歡迎、最有影響力嘅偶像就係佢。」

我循文光義的手指所指的方向看去,這時汽車經過一所教堂,只見夜色中在街燈映照下,耶穌基督被釘在十字架上的受難雕塑正豎立在教堂上。

我瞧見這雕塑心中一陣悸動,文光義的說話繼續在我耳邊纏繞,道:「佢死咗二千,但係一直影響後世;關於佢嘅書籍一直係最暢銷嘅書;佢嘅誕辰同死忌成為好多國家嘅法定假期;千百年嚟,佢嘅支持者遍佈世界每個角落;喺每個年代,唔同年齡、唔同膚色、唔同階層、唔同國藉都有佢嘅支持者,佢先係最受歡迎、最有影響力嘅偶像。」
又無講錯喎,John Lennon 死埋耶蘇都未收皮
成教主
變倚天屠龍記,成教主
呼應返第二部嘅第一回

入娛圈係做偶像,一開始咁多唔同嘅野,又預言911、元朗事件、娛圈、文光義等等,都係為咗最後依一章
同耶穌一樣復活
仲後生咗添
難道佢要做"神",呼風喚雨?
嘩,甘應該點做好呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞