(穿越、娛圈、政治)回到1998奮進篇(24)

311 回覆
83 Like 0 Dislike
呂伯母當真大膽,她剛才犯了高空扔物、襲警、非法禁錮等罪名,如果對方不是房侍農的話,情況會相當糟糕。
痴撚線伯母
知法犯法
有翻布正麗同呂靜宜要狂推
Chapter 42 偶像(下)

我與游大輝在水桂麗的住處樓下搜索鎖匙,搜索了二十分鐘都找不到鎖匙,這番操勞動讓西服煌然的我們都汗流浹背,游大輝抱怨道:「今日著得咁四正,諗住都係影下靚仔相啫,點知一早就要執鎖匙,真係估唔到呂伯母玩得咁癲。」

我道:「影下相?你以為做model咩?喺香港做兄弟係要俾姊妹玩架,上面就唔同,喺姊妹俾兄弟玩。」

「你又知?你同我同年,講到你好似做過好多次兄弟咁?」

「我…都係聽人講咋!」

陳依官與Humphrey二人從二樓簷篷走下來,陳依官問道:「你地搵唔搵到啊?」

我搖著頭,Humphrey道:「搵咗咁耐都搵唔到,再搵都未必搵到,我地返上去啦!媽咪今日雖然玩得癲啲,但係佢唔係啲咁無分寸嘅人,應該有後備匙嘅。」

遍尋不獲的我們回到水桂麗的娘家,呂伯母道:「後備匙?我無喎!」

房侍農聞言嚇了一跳,驚慌道:「阿表妹,乜你咁大整蠱啊!無鎖匙,真係叫我拖住到門去註冊咩?」

呂伯母手張開,那條解開手扣的鎖匙置在手心,道:「你地真係以為我咁唔識分寸啊?高空扔物犯法架!」

真的敗給了呂伯母,她只是在乎到刑罰較輕的高空扔物,完全無視襲警和非法禁錮這些較嚴重的罪行。

由於我們未能找到鎖匙(鎖匙一直藏在呂伯母的手心,我們又怎能找到。),所以要接受另一重挑戰,呂伯母為我們四人(由於呂世伯沒有到街上尋找鎖匙,只是在這裡陪伴房侍農,所以避過一劫)準備了一系列的分子料理,用咖哩製成大便狀的天婦羅、日本芥末雪糕、辣椒啫喱、麻辣馬卡龍。

呂伯母的食物蹂躪了我們的味蕾後,她才解開了房侍農的手扣。

剛才我吃了辣椒啫喱,感到嘴唇又熱又脹,問道:「大輝,我個嘴有無變咗孖潤腸啊?」

剛剛吃了咖哩天婦羅的游大輝,一臉凝重道:「唔好騷擾我,我感到有股好澎湃嘅力量喺我肚入面亂衝亂撞,唔得喇!我要去厠所,厠所喺邊到啊?」

游大輝一手捂住屁股朝洗手間跌跌撞撞走去。
又要我瀨屎
直腸直肚
瀨屎輝
上面係姐妹俾兄弟玩
游大輝人生有幾多時間係瀨屎?
游大輝污辱了馬桶足足半小時才完事,經他這一番耽擱,我們的時間變得很倉促,不過幸好仍能讓水房二人趕及註冊行禮。

當兩人在見證人面前說出願意成為對方的合法妻子/丈夫時,兩人都眼泛淚光,聲音有點哽咽,可能他們憶起這兩個月經歷多番生關死劫,只要稍一不慎便隨時陰陽相隔,可以走到這一步是多麼得來不易,現在他們結成夫婦,又將為人父母,他們的心情知情者是可以理解的。

二人在我們見證下成為夫妻,之後攝影師為我們拍照。

游大輝道:「今日啲姊妹都零舍省鏡,最衰珊珊唔做姊妹,如果唔係就可以見到佢著姊妹裝啦!係呢!城隍廟,啲人話無另一半嘅伴娘同伴郎,最後都會走埋一齊架!你同呂靜宜曾經拍過拖,話唔埋最後你地會喺埋一齊呢!」

我聞言感到好笑,道:「你條友咁迷信,好似啲女人咁,成日睇埋啲星座運程嘅書,依啲都好信?」

「咩啫?你夠迷信啦!成日將睡仙掛係口邊。」

游大輝這一番搶白,讓我一時間為之語塞。

另一邊廂,布正麗亦說出與游大輝相近的說話,道:「靜宜,聽人講啲舊戀人一齊做伴娘同伴郎,最後都會行返埋一齊。」

呂靜宜道:「因為咁嘅傳聞,所以布甸妳推咗伴娘俾我做?其實我參加完表姨嘅婚禮,過幾日我就要返英國,依段時間我成日返嚟都影響咗我嘅學業。」

布正麗訝道:「吓,靜宜,妳又要走喇?」

呂靜宜道:「嗯,其實如果佢真係仲對我有感覺,點解我咁多次返嚟,佢都無對我講過啲咩?我太清楚佢喇!佢知道我鍾意音樂,所以佢唔會留我;而我亦都知道佢嘅難處,知道佢唔會同我去英國;佢驚佢做唔到,所以佢唔會對我作出承諾。」

布正麗氣道:「嗰個成皇志都唔知係咪食咗豬油,喺依方面成日咁優柔寡斷。」

呂靜宜道:「布甸,正如我之前同妳講過,妳先係佢心入面最特殊嗰一個。」

布正麗道:「我之前都同妳講過我同佢係無可能。」

呂靜宜問道:「點解啊?」

此時,金碧韻走過來,道:「喂!影相喇!妳地仲唔過嚟?」
無啦???
打緊

今晚出唔到
聽晚都有
加油春巴
精神食糧
呂布兩個要哂得唔得啊春巴
點解呀
春巴加油
可能到結局
成皇志都係一支公打飛機
點解布甸話冇可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞